PREDSTAVILI PRIORITETE

Švedska preuzima predsjedavanje OSCE-om: Poboljšati proces glasanja u BiH

Nastavit ćemo raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i nasilnog ekstremizma, rekla Kavalek

A. J. / Fena

Stremkvist i Kavalek: Izgradnja povjerenja i dijaloga

Foto: Fena


Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johana Stremkvist (Johanna Stromquist) i šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) predstavile su danas u Sarajevu prioritete švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini.

- Primarni fokus Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om će biti povratak na osnovne, fundamentalne zadatke OSCE-a - odbranu evropskog sigurnosnog poretka, pružanje podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanje doprinosa rješavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom - istakla je ambasadorica Stremkvist.

Rješavanja sukoba i kriza

Dodala je da je pristup švedskog predsjedavanja zasnovan na OSCE-ovim zajedničkim principima i preuzetim obavezama, pravilima i alatima kreiranim sa ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba i kriza, u svrhu izgradnje sigurnosti i za građane i za države.  

Ambasadorica Stremkvist je naglasila da jedino kroz međunarodnu saradnju može doći do održivog rješenja za sigurnosne izazove sa kojima se Evropa trenutno suočava, te da je platforma koju OSCE pruža izuzetno važna u tom kontekstu.

- U Bosni i Hercegovini, fokus Švedske tokom predsjedavanja OSCE-om, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, će biti na izgradnji povjerenja i dijalogu, sveobuhvatnoj sigurnosti, uključujući borbu protiv korupcije, kao i na slobodi medija. Poštovanje ljudskih prava, jačanje demokratije, promocija vladavine prava i unapređenje rodne ravnopravnosti će biti sastavni dio našeg cjelokupnog djelovanja. Izgradnja mostova i uspostavljanje povjerenja je od ključne važnosti za izgradnju inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva za sve u BiH - istakla je Stremkvist.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) naglasila je da će Švedska i OSCE u BiH  nastaviti da sarađuju sa domaćim i međunarodnim akterima na nadgradnji postojećih rezultata te širenju izgradnje povjerenja i dijaloga između pojedinaca i organizacija u BiH.

- U 2020. godini obilježeno je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir BiH i osigurao mandat Misiji OSCE-a. Mnogo je napretka postignuto od tada, ali političke tenzije i dalje podrivaju upravljanje BiH i sprečavaju ovu državu da krene naprijed. Potrebno je ulagati trud u jačanje sveobuhvatne sigurnosti u BiH, koja je zasnovana na demokratskim principima, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava - kazala je Kavalek.

Među prioritete djelovanja u ovoj godini navela je poboljašanje glasačkog procesa kako bi se osigurao integritet izbora, zatim pružanje podrške izmjenama i dopunama Izbornog zakona, povećanje učešća žena u politici, zatim aktivnosti na promociji rodne ravnopravnosti i inkluzivnih političkih stranaka i institucija.

Poboljšanje političke klime

- Tokom 2021. godine ćemo  udvostručiti rad na poboljšanju političke klime i boriti se protiv huškačke retorike. Podržat ćemo one koji teže izgradnji boljih odnosa u svojim zajednicama. Prioriteti naše misije i predsjedavajuće biće promocija ljudskih prava i odbrana medijskih sloboda. Nastavit ćemo raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i nasilnog ekstremizma - rakla je Kavalek.

Na kraju je naglasila da Misija OSCE-a u BiH ostaje i dalje spremna, zajedno s ovogodišnjim švedskim predsjedavanjem, pomoći BiH da prevaziđe izazove koje će donijeti ova godina.

NA VRH

Podijeli članak na