OTVORENO

Juratović za "Avaz": Šmit kad zacrta neki cilj, ne popušta

S Bajdenom je Evropa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH , kaže zastupnik Bundestaga

A. Bajramović

Juratović: Incko je bio “tigar bez zuba”

Foto: Arhiv


Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za „Avaz“ kazao je da se raduje kandidaturi Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u BiH te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.  

Sa Šmitom je usko sarađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama.

Zapadni Balkan i BiH okruženi EU

- Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Evropskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija - kaže Juratović. 

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tokom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji zapadnog Balkana u EU. Poručuje da je s novim predsjednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) Evropa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi naš sagovornik. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

  • Juratović: Ne želimo nekome nametati naša rješenja

    Juratović: Ne želimo nekome nametati naša rješenja

    Foto: Arhiv


- Bez dogovora i volje naroda u BiH, Evropa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Niko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH posmatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno - poručuje Juratović.

Otrov za nacionaliste

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Incko (Inzko) bez njih bio “tigar bez zuba”.  

- Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to za nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga - tvrdi Juratović.

Korupcija ogroman problem

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.  

- Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam ko dođe izvana, neće biti pomaka - kaže Juratović.

Više o temi Josip Juratović

NA VRH

Podijeli članak na