HIDROMETEOROLOGIJA

Federalni zavod objavio vremensku prognozu do 8. februara

Atmosfera u zadnjoj sedmici januara neće biti potpuno stabilna

U narednom periodu mogu očekivati temperature ispod nule uz malo snijega. Ilustracija

A. J. / Anadolija

25.1.2021

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) objavio je vremensku prognozu za period od 26. januara do 8. februara. Prema izgledu vremena u Bosni i Hercegovini se u narednom periodu mogu očekivati temperature ispod nule uz malo snijega i sunčanih intervala, prenosi Anadolija.




Moguća je i poledica

Atmosfera u zadnjoj sedmici januara neće biti potpuno stabilna. U Bosni će preovladavati umjereno do pretežno oblačno. Slabog snijega može biti povremeno u centralnim i istočnim područjima. Moguća je i poledica kao produkt negativnih temperatura zraka i snježnog pokrivača. Na području Hercegovine prognozira se malo do umjereno oblačno sa više sunčanih intervala tokom dana, navode iz FHMZ-a.


Minimalne jutarnje temperature vaduha u Bosni varirat će od - 8 do - 2, na jugu zemlje od 0 do 5, a maksimalne dnevne između -3 i 3 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 stepeni Celzijusa. U petak i za dane vikenda maksimalne temperature kretat će se od - 2 do 4 u Bosni, do 7 stepeni Celzijusa na području Hercegovine.

Uslovi za mraz

U periodu od 1. do 8. februara, prema raspoloživim prognostičkim modelima, prognozira se stabilnije i toplije vrijeme. Uslovi za mraz su mogući na visokim planinama i početkom sedmice u centralnim područjima Bosne.


Minimalne temperature vazduha biće u rasponu - 3 i 3 u Bosni, do 6 stepeni Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između 4 i 10 u Bosni, na jugu Hercegovine do 12 stepeni Celzijusa, zaključili su iz FHMZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.