GODIŠNJICA SMRTI

Rade Aleksić: Radostan sam zbog onih koji cijene Srđanovo djelo

Žrtva čovjeka čini čovjekom, pogotovo ako to žrtvovanje zadrži za sebe, kao nešto dobro što je učinio, rekao Rade Aleksić

P. Mucović

Povodom 28. godišnjice smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je tragično stradao nakon što je u centru grada branio druga Bošnjaka Alena Glavovića, danas su cvijeće na njegov grob položili Srđanov otac Rade, predstavnici grada Trebinja i trebinjskog odbora Socijalističke partije.

Šta znači biti čovjek

- Radostan sam zbog onih koji cijene njegovo djelo, a oni koji do sada nisu, volio bih da se upoznaju sa njegovim djelom, jer se nadam da bi prihvatili ljudskost i nesebičnost i da bi izgradili sami sebe. Dolazeći na sinov grob svih ovih 28 godina osjećam da sam svaki put hrabriji, zreliji i više čovjek, pa se nadam da se to događa i drugim ljudima kojima svake godine šaljemo poruke sa Srđovog groba. Treba svi da razmislimo šta to znači biti čovjek, ne biti lakom, voljeti prijatelja, živjeti s drugima i biti spreman pomoći, pa i žrtvovati se. Žrtva čovjeka čini čovjekom, pogotovo ako to žrtvovanje zadrži za sebe, kao nešto dobro što je učinio - poručio je  Rade Aleksić.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da predstavnici Gradske uprave svake godine obilježavaju godišnjicu smrti mladog čovjeka koji je u surovim ratnim vremenima izgubio život braneći slabijeg.

Čuvanje uspomene

On je podsjetio da Trebinje trajno čuva uspomenu na Srđana Aleksića, a jedan sportski kompleks i međunarodni sportski miting nose Srđanoov ime.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru Trebinja koje su mu nanijeli pripadnici Vojske RS nakon što je stao u zaštitu prijatelja Alena Glavovića.

NA VRH

Podijeli članak na