OTVORENO

Erduan Kafedžić za "Avaz": Idu krivične prijave i zbog nezakonitog zapošljavanja

Fokusirali smo se i na urbanizam. Tu su ogromne zloupotrebe u pitanju i ogromna korupcija, kaže Kafedžić

Kafedžić: Krećemo s 200 novih provjera. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

2.2.2021

Ovo je tek početak. Nastavljamo dalje raditi još aktivnije. Uskoro tužilaštvima podnosimo nove krivične prijave za razne nepravilnosti u Kantonu Sarajevo.

Kazao je ovo jučer u izjavi za „Dnevni avaz“ Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije u KS, komentirajući prijave koje su uputili protiv SDA-ovih načelnika sarajevskih općina koji su odlučili ne prijaviti, odnosno sakriti višemilionsku imovinu koju posjeduju u BiH i inozemstvu.


SDA načelnici

Radi se o aktuelnom načelniku Trnova Ibri Berilu, bivšem načelniku općine Centar Nedžadu Ajnadžiću, ali i Nedžadu Koldži, dugogodišnjem načelniku općine Novo Sarajevo. Prijavljeni su i vijećnici Abid Jusić i Samir Šišić.

Provjerama su uočene brojne nepravilnosti, sakrivene kuće, stanovi, vozila, brojne dionice, ali i bankovni računi s iznosima višim od 100.000 KM.


Kanton Sarajevo: Korupcija u zapošljavanju. Arhiv

Kafedžić, kojem od jula prošle godine u radu kao savjetnik pomaže Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom, kaže nam da je ovo prvi put u historiji da su podnesene krivične prijave protiv nosilaca javnih funkcija.

- Ured nastavlja sa svojim aktivnostima. Krećemo s 200 novih provjera nosilaca javnih funkcija i ovo je prvi put u historiji BiH da su nosioci za ova krivična djela dobili prijave pred nadležnim tužilaštvom. Idemo dalje raditi. Ovo je tek početak i ovo je vrlo važna antikoruptivna aktivnost u svim segmentima kada govorimo o bosanskohercegovačkom društvu - kaže Kafedžić.


Ogroman novac

On tvrdi da Ured dalje nastavlja s radom na drugim predmetima korupcije, poput zdravstva i nezakonitog zapošljavanja.

- Uskoro ćemo prezentirati brojne nepravilnosti oko zapošljavanja i tu slijede krivične prijave prema Tužilaštvu. Također, fokusirali smo se i na urbanizam. Tu su ogromne zloupotrebe u pitanju, ogroman novac i ogromna korupcija. Tu ćemo formirati posebnu operativnu grupu. I to su zaista velike antikoruptivne aktivnosti koje slijede u BiH - ističe Kafedžić.


Imaju apartmane, kuće, vile...

Ured je prošle godine, provjeravajući imovinu dužnosnika, utvrdio značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih je Ured došao u postupku provjere na uzorku od svega 200 osoba.

Tada su, osim računa, kuća, otkriveni i neprijavljeni apartmani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.