SARAJEVO

Sudija zabranio da se piše o privatnom životu Debevca

Ova odluka predstavlja udar na najčitaniji medij u Bosni i Hercegovini i uvođenje najmračnijeg oblika cenzure u izvještavanje novinara o javnim ličnostima i nosiocima funkcija javne vlasti

Debevec: Kao predsjedniku Suda, ne smije mu pogodovati nijedan sudija. Arhiv

Piše: Redakcijski kolegij „Dnevnog avaza“

2.2.2021

Sudija Općinskog suda u Sarajevu Pavle Crnogorac donio je jučer, po zahtjevu Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, rješenje (65 0 P 887562 21 Mo od 01. 02. 2021. godine), kojim se zabranjuje “Avaz-roto pressu” objavljivanje informacija iz njegovog privatnog života.

Niko ne smije biti nedodirljiv

Ova odluka, osim što predstavlja udar na najčitaniji medij u Bosni i Hercegovini i uvođenje najmračnijeg oblika cenzure u izvještavanje novinara o javnim ličnostima i nosiocima funkcija javne vlasti, izrečena je suprotno odredbama Zakona o parničnom postupku FBiH, na koje se sudija poziva, te Zakona o zaštiti od klevete FBiH, koje je sudija potpuno ignorirao.

Pravo na slobodu izražavanja zajamčeno je Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom FBiH, kao i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predstavlja jedan od bitnih osnova demokratskog društva, posebno kada se radi o pitanjima od političkog i javnog interesa.

Ranko Debevec je sudija Suda BiH i predsjednik Suda BiH, obnaša najvažniju funkciju u pravosudnoj vlasti u državi i kao takav ne može i ne smije biti nedodirljiv i izuzet od kritike novinara.

Uredništvo i redakcija “Dnevnog avaza” smatraju da Debevec ne smije biti izuzet od zakonske i moralne odgovornosti za svoje postupke i po tome se ne može razlikovati od nosilaca funkcija u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti.

Njemu, kao predsjedniku Suda BiH, ne smije pogodovati nijedan sudija u donošenju odluka po njegovim privatnim tužbama, jer se time direktno urušava povjerenje građana u pravosuđe.

Odluka općinskog sudije Crnogorca ne sadrži uopće obrazloženje zbog kojih neodgodivih razloga je donesena.

Članom 10. stav 3. Zakona o zaštiti od klevete FBiH, koji sudija uopće i ne spominje, propisano je da se privremena sudska mjera o zabrani pronošenja ili daljnjeg pronošenja izražavanja neistinite činjenice može odrediti samo ako oštećeni, s najvećom sigurnošću, može učiniti vjerovatnim da je to izražavanje prouzrokovalo štetu njegovom ugledu i da će oštećeni trpjeti nepopravljivu štetu kao rezultat pronošenja tog izražavanja.

Sudija nijednom riječju ne obrazlaže kako je to Ranko Debevec, s najvećom sigurnošću, dokazao da su o njemu objavljene neistine i da trpi štetu.

I kako je Sud u roku od dva dana (tužba datira od 28. 01. 2021. godine - četvrtak, rješenje od 01. 02. 2021. godine - ponedjeljak) utvrdio da je „Dnevni avaz“ objavio neistine, a da nikoga iz „Avaza“ nije ni saslušao.

Bez omogućavanja novinarima i advokatima „Dnevnog avaza“ da se izjasne o navodima Ranka Debevca, sudija Pavle Crnogorac je u ekspresno kratkom roku sam odlučio da je „Dnevni avaz“ objavio neistine i da je to Debevec, s najvećom sigurnošću, dokazao samo time što je uputio tužbu s objavljenim tekstovima.

Discipliniranje javne riječi

U stilu totalitarnih režima i po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“, presudio je ovaj sudija novinarima „Dnevnog avaza“ uvodeći u sudsku praksu najmračniju metodu ušutkivanja i discipliniranja javne riječi. Zbog ovoga će „Avaz-roto press“ uputiti pritužbu protiv sudije Pavla Crnogorca Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a.

Nećete nas ušutkati, nastavit ćemo pisati o korupciji

Apartman predsjednika Suda BiH u Španiji, u Malagi, koji Debevec nije prijavio u svom imovinskom kartonu, a morao je prema zakonskim odredbama. Avaz

Novinari „Dnevnog avaza“, kao legalisti, poštovat će odluku Suda iako nismo pisali o „ljubavnom i privatnom životu“ predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, nego o zloupotrebi funkcije predsjednika Suda u privatne svrhe.

To, naravno, ne znači da nećemo nastaviti pisati o svim temama o kojima smo u našim tekstovima i pisali, a tiču se mogućih koruptivnih djela i zloupotrebe položaja predsjednika Suda BiH.

Podsjećamo, Debevec je dužan objasniti javnosti i nadležnim državnim tijelima zašto ima dvojni identitet, odnosno jedno ime - Ranko Debevec, kojim se koristi u BiH, i drugo ime - Ranko Debevec Kaveson, kojim se koristi u Španiji.

Također, predsjednik Suda BiH treba objasniti posjedovanje dvojnog državljanstva, BiH i Španije, i zašto prilikom konkuriranja za mjesto sudije i kasnije predsjednika Suda BiH nije prijavio da posjeduje dvojno državljanstvo.

Debevec, a i o tome smo pisali, nije u svom imovinskom kartonu prijavio da posjeduje nekretnine u Španiji i Hrvatskoj, a po zakonu je bio dužan da to uradi.

Avionska karta otkriva dvojni identitet predsjednika Suda Ranka Debevca. Avaz

„Dnevni avaz“ će nastaviti pisati i o neprimjerenom druženju predsjednika Suda BiH s optuženikom Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e.

Kao što nećemo šutjeti ni o slanju pitanja i odgovora za stručni ispit pripravnici u Sudu BiH, putem najbližeg saradnika, o prijetnjama bivšem prijatelju u sms poruci, u kojoj je naveo da se ono što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

„Avaz“ i njegovi novinari nastavit će pisati i o brojnim zloupotrebama na koje su nedavno ukazali pojedine sudije i tužioci u pismu VSTV-u.

Sudiju Crnogorca podsjećamo da su, upravo zbog pisanja „Avaza“ i drugih medija, formirana tri disciplinska predmeta protiv Ranka Debevca, a u jednom od njih je pokrenuta i disciplinska istraga Ureda disciplinskog tužioca.

Čudno je da sudija Pavle Crnogorac pokušava zaustaviti pisanje medija o visokoj i sistemskoj korupciji u BiH, a prema zvaničnim međunarodnim podacima, naša zemlja je na, neslavnom, drugom mjestu u svijetu po stepenu korupcije.

Osim toga, prema logici sudije Crnogorca, ako bi se ona uvela kao redovna sudska praksa, zaustavilo bi se svako pisanje o korupciji političara, direktora, pa i pojedinih sudija, a time bi se ukinulo i pravo medija da informiraju javnost i o njihovim privatnim nezakonitostima koje čine dok obavljaju visoke državne dužnosti.

Podsjećamo, prošle sedmice Ured za borbu korupcije Kantona Sarajevo, u kojem na mjestu savjetnika djeluje američki tužilac Erik Larson, podnio je krivičnu prijavu protiv trojice općinskih načelnika zato što nisu prijavili u svom imovinskom kartonu nekretnine, koje su, ako ih uporedimo, znatno manje vrijednosti nego što su neprijavljene nekretnine Ranka Debevca. A on se nalazi na puno važnijoj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.