PROTIV CENZURE

Podnijeta pritužba protiv sudije Pavla Crnogorca

Crnogorac postupao na način koji predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, naveli advokati

Piše: F. M.

10.2.2021

Ranko Debevec i Alena Kurspahić-Nadarević. Avaz

Nakon što je sudija Općinskog suda Sarajevo Pavle Crnogorac 1. februara donio privremenu mjeru zabrane pisanja „Dnevnom avazu“ o „privatnom životu“ predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, advokati kompanije „Avaz-roto press“ jučer su podnijeli pritužbu protiv sudije Crnogorca Uredu disciplinskog tužioca (UDT).


Pogodovao kolegi

Od UDT-a, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević, zatraženo je da provede istragu o pritužbi i pokrene disciplinski postupak protiv sudije Crnogorca.

- Sudija Pavle Crnogorac je, suprotno odredbama Zakona o parničnom postupku i Zakona o zaštiti od klevete, donio privremenu mjeru kojom „Dnevnom avazu“, kao sredstvu javnog informiranja, zabranjuje iznošenje u javnost informacija iz privatnog života predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, iako „Dnevni avaz“ nije pisao tekstove o njegovom privatnom životu, već o zloupotrebi funkcije koju obnaša, ocjenjujući ih unaprijed kao neistinite, iako još nisu objavljene, čime je pogodovao kolegi sudiji u donošenju odluke koju je tražio i pokazao da je kao predsjednik Suda BiH Ranko Debevec nedodirljiv i iznad zakona i Ustava - navedeno je u pritužbi.

Također, navodi se da je sudija Crnogorac na taj način „Avazu“ „povrijedio pravo na slobodu izražavanja, pravo na jednakost u postupku i pravo da bude saslušan pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, što su već osudile novinarske organizacije u Bosni i Hercegovini, i to Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine saopćenjem Upravnog odbora od 3. 2. 2021. godine i Udruženje/Udruga ’BH novinari’ saopćenjem Upravnog odbora od 4. 2. 2021. godine“.

U pritužbi je navedeno i da je sudija Crnogorac postupao na način koji predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva.


Lobistički pritisak

Inače, prema saznanjima „Avaza“, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posljednjih dana vrši lobistički pritisak na pojedince i institucije u čijoj su nadležnosti regulacija i zaštita medija i slobode medija.

Debevec je, očito, nezadovoljan podrškom koju su strukovne novinarske organizacije dale „Dnevnom avazu“ i osudile postupanje sudije Pavla Crnogorca. 


Stav Evropskog suda za ljudska prava

U pritužbi UDT-u navedeno je da je „sudija Pavle Crnogorac donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje buduće iznošenje informacija koje još nisu objavljene i za koje se ne može unaprijed znati kakvog će biti sadržaja, jer tek u sudskom postupku treba utvrditi „neistinitost činjenica“.

Evropski sud za ljudska prava samo iznimno dopušta privremene mjere, u slučajevima sprečavanja nereda, vršenja zločina i ugrožene nacionalne sigurnosti, dok u slučaju medija zaključuje da je „vijest roba ograničenog roka trajanja“ i da je odlaganje objavljivanja, čak i na kraći rok, može lišiti cijele njene vrijednosti i interesiranja javnosti“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.