ODUZIMA DAH

Mostarski "Skywalk", nebeska staza jedinstvena u BiH privači posjetioce

Iako je tek odnedavno otvoren za posjetioce, ipak priča o mostarskoj adrenalinskoj atrakciji pronijela se širom BiH

M. Smajkić
  • Mostarski "Skywalk" i posjetioci

    Mostarski "Skywalk" i posjetioci

    Foto: M. Smajkić


Fascinantno, predivno, instagramično, adrenalin, osvježavajuće, impresivno... Riječi su to kojima posjetioci opisuju "Skywalk" Mostar, stakleni vidikovac, stazu ili šetnicu, kako se kome sviđa, na brdu Fortica iznad najvećeg grada na Neretvi.

Tako je mostarski "Skywalk" jedinstvena atrakcija u BiH, a upravo pogled na grad sa ovog mjesta oduzima dah.

Ova staklena staza nalazi se iznad natpisa "BiH, volimo te", koji duže od dvije decenije krasi Forticu i to na visini od 15 metara, a prostor za šetnju dugačak je 42 metara.

Iako je tek odnedavno otvoren za posjetioce, ipak priča o mostarskoj adrenalinskoj atrakciji pronijela se širom BiH, ali i dalje, a najveća posjeta i interes iz drugih gradova se bilježe vikendom i kada je lijepo vrijeme.

Upravo su sunčan dan sa ugodnom temperaturom danas odvukli brojne Mostarce na Forticu i posjetu "Skywalku".

Na staklenoj stazi svojevrsne akrobacije za što bolje i zanimljivije fotografije izvodile su Nikolina Rajič i Ana Vukoja.

Prelijepo je ovdje doći

Nikolina je za razliku od Ane prvi put posjetila "Skywalk" i, kako nam je kazala, oduševljena je onim što je vidjela.

- Prvo, priroda je divna, a onda me šetnica potpuno osvojila. Iako me malo bilo strah visine, moja prijateljica mi je bila potpora, pa smo uspjele napraviti dosta dobrih slika. Ovo je, definitivno, jako dobra turistička priča i mislim da ima potencijala i da se dodatno razvija. Zaista, prelijepo je ovdje doći, opustiti se i uživati, jedino imam zamjerku što ovaj objekt, planinska kuća radi tek od 17 sati - ispričala nam je ona.

Ana je prestala brojati koliko je puta bila na ovom mjestu, kojeg se, kako je rekla, ne može zasititi.

- Kada sam prvi put došla, mislila sam da neću smjeti hodati šetnicom. Međutim, potpuno je drugačiji dojam kada se dođe ovdje od onog koji se vidi na slikama. Na slikama, zaista, izgleda strašno - kazala nam je ona.

Za sve avanturiste na Fortici ima i drugih sadržaja, poput Zip-linea ili vožnje biciklom po brdsko-planinskim predjelima u podnožju planine Velež. Odmah s druge strane pruža se divan pogled i na mostarske vjetrenjače, odnosno "Vjetropark" Podveležje.

Projekt izgradnje vidikovca

Inače, "Skywalk" je urađen kao dio projekta "Via Dinarica" koji implementira Grad Mostar u saradnji sa UNDP-ijem. Mostar se nalazi na bijeloj stazi "Via Dinarice", a projekt izgradnje vidikovca u iznosu od 40.000 KM, realiziran je uz finansijsku pomoć USAID-a, Italijanske razvojne agencije i Grada Mostara, a proveden je u saradnji sa brdsko-biciklističkim udruženjem MTBA Mostar od kojih je i potekla ideja za "Skywalk".

Prema riječima Đanija Rahimića, predsjednika MTBA, svečano otvorenje se očekuje, najvjerovatnije, na proljeće, s početkom turističke sezone.

NA VRH

Podijeli članak na