SOLIDARNOST

Ujedinjene nacije podržale platformu "Nisam tražila"

Pozivamo nadležna tijela da osiguraju da oni koji progovore budu zaštićeni, navode iz Ujedinjenih nacija

A. Č.

UN: Podržavamo prava osoba koje su doživjele seksualno nasilje da javno govore

Foto: Avaz


Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Ingrid Mekdonald (MacDonald), u ime Ujedinjenih nacija u BiH saopćila je da u potpunosti podržavaju prava osoba koje su doživjele seksualno nasilje da javno govore, svjedoče i prijavljuju, bez straha i osude.

- Tokom proteklih sedmica, hiljade žena i djevojaka, kao i određeni broj muškaraca i dječaka, širom zapadnog Balkana su podijelili osobna svjedočanstva o silovanju, seksualnom nasilju i uznemiravanju, i diskriminaciji putem "Nisam tražila" platforme na Facebooku. Ova svjedočenja su skrenula pažnju na rasprostranjenost seksualnog i rodno-zasnovanog nasilja u domovima, obrazovnim institucijama i na radnim mjestima. Prepoznajemo nevjerojatnu hrabrost koja je bila potrebna za ova javna svjedočanstva. Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, i diskriminacija ostavljaju duboke ožiljke. Osobama koje ih dožive su često potrebne godine ili čak desetljeća da bi se odlučili javno progovoriti - navodi Mekdonald.

Dodaje da Ujedinjene nacije potvrđuju pravo osoba koje su doživjele silovanje, seksualno nasilje, uznemiravanje, i diskriminaciju da traže pravdu. 

- Pozivamo nadležna tijela da osiguraju da oni koji progovore budu zaštićeni i da imaju pravo prijaviti počinitelje seksualnog nasilja bez obzira na to kada se zločin dogodio. Sistemska zaštita bi trebala uključivati i usluge podrške, uključujući savjetovanje, pristup sigurnim kućama, obrazovanje i pravnu pomoć - navode iz Ujedinjenih nacija.

Više o temi Ujedinjene nacije

ČLANICE RATIFICIRALE
UN: Na snagu stupio Sporazum o zabrani nuklearnog oružja
NA VRH

Podijeli članak na