MOSTAR

Satler: Vrijeme je da se napredak ostvari

Spomenut ću samo usvajanje tri važna zakona koja su pred parlamentarcima, to je zakon o sukobu interesa, zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i zakon o javnim nabavkama, kazao je Satler

S današnjeg sastanka. M. Smajkić

M. Smajkić

5.2.2021

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johan Sattler) izjavio je danas na konferenciji za novinare u Mostaru, nakon potpisivanja zajedničke izjave, da je 2021. godina u kojoj je progres BiH moguć.

Potrebno je, rekao je, iskoristiti pojačan fokus koji BiH uživa od EU i SAD-a.


Ključni prioriteti

- Vrijeme je da se napredak ostvari, bilo da se radi o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH, to je zadaća BiH. Spomenut ću samo usvajanje tri važna zakona koja su pred parlamentarcima, to je zakon o sukobu interesa, zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću i zakon o javnim nabavkama. Rad na ovim zakonima se mora intenzivirati - kazao je Satler

S konferencije za novinare u Mostaru. M. Smajkić

Rekao je i da velika većina građana BiH, njih više od 80 posto, žele postati dio EU te je pozvao predsjednike parlamenata da budu glas svih građana. Satler je istaknuo važnost uloge parlamenata u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali i napomenuo da je važno da vlast u Mostaru bude brzo formirana i da grad krene u jedno novo poglavlje.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto zahvalila je svim zemljama i parlamentima koji učestvuju u ovom projektu, kazavši i da je njegov cilj pružiti pomoć i to ne samo tehničku, već i institucionalnu svim zakonodavnim tijelima u BiH.

Pridruživanje Evropskoj uniji

- Kroz današnji plan aktivnosti upoznati smo sa svim što je interes BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Smatram važnim i to što smo danas potpisali zajedničku izjavu da ćemo plan prioriteta i aktivnosti usmjeriti svim parlamentima u zemlji, te pristupiti obavezama i preporukama koje imamo na putu ka Evropskoj uniji. U Bosni i Hercegovini postoji zajednički cilj ka Evropskoj uniji, zajedničke aktivnosti i podrška, ali i određene otežavajuće okolnosti. Trebaju nam jasni koraci ka izmjenama Izbornog zakona, te snažan iskorak na evropskom putu. Prošle godine smo uspjeli izmijeniti odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Grad Mostar, ali i dalje mnogo stvari stoji u mjestu-navela je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.