PORAŽAVAJUĆE

BiH na začelju Evrope po demokratičnosti

Prema Indeksu demokratije smo na 101. mjestu u svijetu, najgore smo plasirana država u regiji

D. Hadžović

BiH je po demokratičnosti rangirana na 101. mjesto u svijetu

Foto: Arhiv


Globalna demokratija nastavila je pad i 2020. godine, prema najnovijem izdanju Indeksa demokratije kompanije “The Economist Intelligence Unit”.

Godišnje istraživanje koje ocjenjuje stanje demokratije u 167 zemalja otkriva da samo oko 8 posto svjetske populacije živi u punim demokratijama, dok više od trećine živi pod autoritarnom vlašću.

Hibridni režim

Globalna ocjena 5,37 od maksimalnih deset najniža je zabilježena od početka indeksa 2006. godine.

- Zaključavanja koja su uvele vlade i druge mjere kontrole pandemije dovele su do velikog pada građanskih sloboda u 2020., što je uzrokovalo degradiranje u većini zemalja - navodi se u izvještaju.

Prema ovogodišnjim podacima, BiH je po demokratičnosti rangirana na 101. mjesto u svijetu, na listi od 167 zemalja, čime je za jednu poziciju poboljšala svoj položaj u odnosu na 2019. godinu te je ostala u grupi država s “hibridnim režimom”.

Termin “hibridni režim” pojavio se devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su mnoge zemlje započele tranziciju ka demokratiji. One koje nisu uspješno obavile tranziciju i nalaze se između demokratije i totalitarizma nazvane su zemljama s hibridnim režimom.

S ovim rezultatom, Bosna i Hercegovina je i najgore plasirana zemlja u regiji. Crna Gora je na 81. mjestu, Sjeverna Makedonija na 78. i također su u kategoriji „hibridnih režima“. Srbija je na 66. mjestu, Hrvatska na 59., dok je najbolje plasirana bivša jugoslavenska republika Slovenija, koja se nalazi na 35. mjestu.

Ove tri države spadaju u kategoriju „manjkavih demokratija“. No, BiH je istovremeno i na samom evropskom začelju, a od nas su gori jedino Bjelorusija, koja je na 148. mjestu, Rusija na 124. i Turska na 104. mjestu.

  • BiH je na tabeli u društvu afričkih zemalja

    BiH je na tabeli u društvu afričkih zemalja

    Foto: Faksimil


Najviša kategorija

Samo 23 države u svijetu spadaju u najvišu kategoriju “punih demokratija”, a na prvih pet pozicija su Norveška, Island, Švedska, Novi Zeland i Kanada.

U kategoriji „autoritarnih režima“ na posljednjem, 167. mjestu je Sjeverna Koreja, a ispred nje na začelju su Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Sirija, Čad i Turkmenistan.

Pet pokazatelja

Indeks se računa temeljem pet pokazatelja. To su izborni proces i pluralizam, funkcioniranje vlade, političko učešće, demokratska politička kultura i građanske slobode.

NA VRH

Podijeli članak na