BORBA ZA PRAVDU

Advokat Feraget za "Avaz TV" analizira slučaj "Memić": Zašto su svjedoci u strahu i traže zaštitu

Feraget je posebno naglasio da je borba mladićeve familije za pravdu trajala pet godina jer policijsko - tužilačkom aparatu jednostavno nije bilo stalo da se dođe do istine

A. Aljimi

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, za "Avaz TV" je analizirao dosadašnji tok istrage Tužilaštva u slučaju ubistva Dženana Memića.

Feraget je posebno naglasio da je borba mladićeve familije za pravdu trajala pet godina jer policijsko - tužilačkom aparatu jednostavno nije bilo stalo da se dođe do istine.

Složen predmet

Također je naveo da je ovaj složeni predmet pod lupom javnosti te da su bili potrebni ogromna energija i hrabrost da Tužilaštvo BiH pokrene istragu koja će konačno iz sjene izbaciti moćnije koji su povlačili konce u prikrivanju ubica i zataškavanju slučaja.

Jedan od segmenata koji ovaj slučaj čine posebnim je i ogroman strah koji svjedoci osjećaju, te su iz tog razloga mnogi od njih zatražili zaštitu Tužilaštva BiH.

Kako nam je otkrio Feraget, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić raspolaže i sa brojnim materijalnom dokazima koji konvalidiraju sa iskazima svjedoka, odnosno potvrđuju njihove navode.

On je također analizirao i ročište za određivanje pritvora Hasanu Dupovcu, višem inspektoru MUP-a KS i Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap koji se sumnjiče za organizirani kriminal, nezakonito posredovanje i pomoć počinio u poslije učinjena krivičnog djela.

Pritvor opravdan

Feraget smatra da je sutkinja za prethodni postupak Tatjana Kosović potpuno opravdano odredila mjeru pritvora jer ako se uzme u obzir da su svjedoci u strahu, postoji i realna bojazan da bi osumnjičeni mogli na njih i utjecati ako budu na slobodi.

Također je ocijenio da je Tužilaštvo BiH na dobrom putu da otkrije ko je sve vrijeme stajao iza zataškavanja ubistva te da za to postoje čvrsti dokazi.

U prilog tome ide i činjenica proširenja istrage koja se odnosi i na druge policajce, ljekare i tužioce.

Iscrpnu analizu advokata Ferageta pogledajte u našem videoprilogu.

NA VRH

Podijeli članak na