KRUG 99

Lavić: Nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima

U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su nauka i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i nauka, naveo je Lavić

Lavić: Precizno definiranje pojma nauke. Arhiv

A. J. / Fena

7.2.2021

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi da su obrazovni sistem i nauka osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi "Nauka i obrazovanje u 21. stoljeću - BiH i zakoni".




Reforma obrazovanja

Govoreći o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i regionu, Lavić smatra da u tom segmentu dominira 'nered' te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima.


Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sistema na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i naučnih istraživanja.


Kao polaznu tačku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma nauke te da tu definiciju mogu dati samo naučnici.


- U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su nauka i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i nauka. Protiv toga se moramo boriti - poručio je Lavić.


Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije univerziteta u BiH.


- To su sistemi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike - poručio je Šošić.

Vanjsko uplitanje

U takvim sistemima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.


- Reguliranje sistema visokog obrazovanja kroz uticaj vanjskih sistema, nerijetko na 'mala vrata' uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana - naglasio je.


Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za nauku na nivou države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.