MOSTAR

Milivojević: Najviši interes srpske zajednice je da podrži Maria Kordića

Koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći, upitao je Velibor Milivojević

Velibor Milivojević. Arhiv

Srna

9.2.2021

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje, te izrazio žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

Milivojević je ukazao da je krajnje neprimjereno stavljanje u kontekst njega kao nekoga ko širi nemir i ko će jednom narodu da nanese zlo, kao i da je potpuno neprihvatljivo stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst.

Pogledati jedni drugima u oči

Milivojević je rekao kako je sa žaljenjem pročitao saopštenje Medžlisa i dodao da ta vjerska zajednica, kao i ostale, ne bi trebalo da se miješa u politički život.

- Mogu da imaju mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno - izjavio je Milivojević.

On smatra da je krajnje vrijeme da svi pogledaju jedni drugima u oči i da za političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne traže krivce u nekome drugom.

Most i pomirljivi element u Mostaru

Prema njegovim riječima, poslije izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako.

- Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv trećeg, ja sada postavljam pitanje svima - koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći - naglašava Milivojević.

On je istakao da je uvijek govorio da će biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali da ni u jednom trenutku nije govorio o političkoj neutralnosti, te dodao da svako treba da ima politički stav i da ga iznese.

- Ono što mi je na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste to što se politički stavovi ne prezentuju javnosti onako kako jeste. Onome ko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju. Svaljujući teret neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer šta moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentuju državotvorne koalicije. Moj glas neće biti uopšte bitan - naglasio je Milivojević.

Politička volja građana

Govoreći o tome zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Marija Kordića, Milivojević je naveo da cilj jeste biti do vlasti, ali ne po svaku cijenu.

Podsjetio je na činjenicu da sve godine poslije rata nisu bili u vlasti i nisu bili politički prisutni, što je dovelo do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama.

- U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži Maria Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Mišljenja smo da će to biti i sa HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da vlast može biti formirana - rekao je Milivojević i dodao da je razgovarao sa svima, ali da je, tokom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.