NAJAVA METEOROLOGA

Zima se još ne predaje: U narednim danima bit će i -12 stepeni

Snijeg se prognozira uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne, rjeđe u centralnim i istočnim područjima

Najviša dnevna temperatura između -6 i -1°C, na jugu zemlje do 2 stepena. Arhiv

A. Č.

13.2.2021

Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas su najavili pretežno oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne, rjeđe u centralnim i istočnim područjima. Padavine nisu obilne. 

Postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do 0 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -6 i -1°C, na jugu zemlje do 2 stepena.

U nedjelju je prognozirano u Bosni veći dio dana pretežno oblačno. Povremeno može padati slab snijeg. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. 

Novo naoblačenje u noći na utorak

Puhat će vjetar većinom umjerene jačine sjevernog smjera u Bosni. Očekuje se jak vjetar u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom između -12 i -6, na krajnjem jugu zemlje do -1 stepen. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje od 2 do 5 stepni.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti na istoku Bosne u jutarnjim satima. Novo naoblačenje u noći na utorak. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do -1 stepen. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike biće lošije u prvom dijelu dana. Hladno i tmurno jutro širom zemlje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Dodatne probleme će stvarati i povremene, slabije sniježne padavine u Hercegovini i Krajini. 

Poslijepodnevni sati trebali bi biti ugodniji, uz moguće sunčane periode, poželjno je provesti ih na otvorenom, pri tome ne pretjerivati sa aktivnostima. Neophodno je provoditi mjere zaštite od niskih temperatura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.