SASTANAK S KOMESARKOM EU

Tegeltija: BiH može biti partner, ali ne i talac migrantske krize

Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU

A. J. / Srna / Fena

19.2.2021

Tegeltija, Bevanda i Turković razgovarali s Johanson. Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude partner u upravljanju migrantskom krizom, ali da ne želi i ne može da bude njen talac, niti da prihvati situaciju tzv. spavača u redovima migranata.


- Ključna stvar za rješavanje migracija su granična kontrola i readmisija migranata i time treba upravljati, u saradnji sa drugim zemljama koji se suočavaju sa migrantskim talasom - rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa Komesarom EU za unutrašnju politiku Ilvom Johanson (Ylva Johansson).


Prema njegovim riječima, tokom sastanka kome su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa migrantskom krizom u BiH.


Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU. "Migracijama treba da upravljaju države, a ne oni koji zloupotrebljavaju položaj lica u pokretu", smatra Tegeltija.


On je naveo da je sa Jonansonovom razgovarano o svim pitanjima odnosa BiH i EU, procesu pridruživanja BiH ka EU, kao najvažnijem pitanju, te pandemiji virusa korona, a poseban akcenat stavljen je na situaciju u vezi sa migracijama.


Komesarka Johanson je poručila da EU ostaje snažan i pouzdan partner Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.


Kazala je da „ova zemlja ima dužnost da odgovori na zahtjeve migracija i otud potreba za jačanjem kapaciteta institucija na nivou BiH za bolje uprvaljanje migracijama".


Istaknula je da je potrebno da svi u ovoj zemlji podnesu svoj dio tereta odgovornosti kada je riječ o migracijama.


Johanson je jučer posjetila Bihać i privremeni kamp Lipa. Rekla je da je očigledno da je dosta poboljšanja zabilježeno u međuvremenu, ali da se krizna situacija s kraja prošle godine mogla izbjeći da su postojali bolji kapaciteti i bolje upravljanje migracijama.


- Migracije su prekogranično pitanje i otud potreba saradnje preko granica između različitih zemalja. Kada je riječ o migracijama, ne treba zanemariti i sigurnosni aspekt. Vidimo ogranizirane kriminalne grupe koje djeluju preko granica i otud potreba za unapređenjem saradnje koju imamo u oblasti sigurnosti – kazala je komesarka Johanson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.