PROCESI

Oglasio se Sud BiH o oslobađanju direktora OSA-e

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, najavilo je danas da će se žaliti na oslobođajuću presudu Mehmedagiću i Pekiću

Sud BiH: Izuzimanje snimaka od operativnog značaja. Arhiv

Piše: M. Aš.

19.2.2021

Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu broj S1 2 K 038018 20 K – Osman Mehmedagić i dr, nakon održanog glavnog pretresa, dana 19.2.2021. godine, donio i javno objavio presudu kojom se optuženi Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić oslobađaju od optužbe da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZ BiH, u vezi s članom 53. KZ BiH, na način kako je to opisano u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na osnovu dokaza koje je tužilac izveo na glavnom pretresu, Sud nije mogao izvesti zaključak da su optuženi na osnovu prethodnog dogovora o izvršenju krivičnog djela preduzeli nezakonite radnje s ciljem da drugom nanesu štetu ili teže povrijede prava drugog. Radnja izuzimanja videosnimka s nadzorne kamere, po ocjeni Suda, bila je od operativnog značaja, o čemu su detaljno i uvjerljivo svjedočili upravo svjedoci optužbe Trifko Buha i Ibrahim Međedović - kaže se u saopćenju Suda BiH.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, najavilo je danas da će se žaliti na oslobođajuću presudu Mehmedagiću i Pekiću.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prema optužnici Tužilaštva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića. Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”. Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna. Čavka je naveo da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice i da su te tvrdnje potvrdili i saslušani svjedoci.

Tužilac Čavka danas je predložio Sudu BiH da se Mehmedagiću izrekne po pravosnažnosti presude mjera sigurnosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.