SRAMOTNO

Iako imamo vrhunske stručnjake: Zašto se u BiH ne radi presađivanje srca

Prije 12 godina i pismeno sam naglašavao da hirurški akt nije problem, kaže prof. dr. Kacila

Zbog čega BiH nema mogućnost obavljanja transplantacije srca. Avaz

Piše: M. Smajkić

22.2.2021

Ljubo Bešlić, dugogodišnji bivši gradonačelnik Mostara, dobio je novu šansu za život. Njemu je u četvrtak u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb presađeno srce.

Ovaj operativni zahvat, koji je Bešliću izveden u susjednoj Hrvatskoj, otvorio je mnoga pitanja, među kojima je najvažnije ono zbog čega BiH nema mogućnost obavljanja transplantacije srca, budući da je poznato da imamo vrhunske stručnjake koji se, rame uz rame, mogu nositi sa svojim kolegama širom svijeta u ovakvim slučajevima.


Lista čekanja

I dok Hrvatska spada u evropski vrh u oblasti doniranja i transplantacije organa, BiH se po tom pitanju nalazi na samom dnu. BiH ima neophodna zakonska rješenja, ali ne i državnu transplantacijsku organizaciju, niti postoji jedinstvena lista čekanja za organe.

Prof. dr. Mirsad Kacila, ugledni i svjetski poznat kardiohirurg, još je 2008. godine imao nakanu, kako nam priča, uraditi jednu transplantaciju srca. Međutim, da stvar bude gora, u cijelom tom procesu glavni kočničar su bile razne administrativne prepreke.

Dr. Kacila: Nikako na zelenu granu. Avaz

- Dakle, ja sam otad spreman sa svojim timom na Klinici uraditi taj operativni akt bez ikakvog problema. Jer tehnički pristup i sami akt operacije ne predstavljaju problem. Sve vrijeme problem predstavljaju administracija i papirologija koja je vezana za donorsku mrežu i donaciju organa, koja, jednostavno, ne funkcionira. U ovih 12 godina nisam doživio da me bilo ko obavijestio da može biti donor organa i zato mi je veoma žao da to ne funkcionira kako treba - govori nam dr. Kacila.

Naglašava da donatorska mreža mora biti savršeno organizirana od vrha do dna. Međutim, kako kaže, to, nažalost, nije slučaj te ne postoji aktivna mreža kako bi ljekari mogli biti obaviješteni o transplantaciji bilo kojeg organa.

- Nažalost, to je razlog zbog čega smo stali, a ja sam prije 12 godina i pismeno naglašavao da hirurški akt nije problem. Problem je kako organizacijski pristupiti onome ko je davalac organa da bismo mogli biti informirani i na vrijeme pristupiti vađenju organa i utvrditi u kakvom je stanju. Jer, kad organ dođe do mene, to je onda 80 posto završena priča - pojašnjava dr. Kacila.

Određeni rizik

Transplantacija srca, kao i svaka operacija, ima određeni rizik i zavisi, govori nam dr. Kacila, od adekvatne pripreme pacijenta i doniranog organa.

- Sam akt operacije je složen, ali tehnički spada u kategoriju većine složenijih operacija na srcu, koje se svakodnevno rade u Sarajevu. Nažalost, još nismo u mogućnosti da te svari dovedemo na zelenu granu - poručuje prof. dr. Kacila.

Bešlićevo staje zadovoljavajuće

Bešlić: Presađeno mu srce u Hrvatskoj. Avaz

Operativni zahvat presađivanja srca traje između četiri i šest sati, koliko je trajao kod Bešlića. On je, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, završio na listi Eurotransplanta.

Njegovo zdravstveno stanje je, kako nam je rečeno, trenutno vrlo zadovoljavajuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.