SARAJEVO

Zastupnici raspravljaju o planu vakcinacije: Koje su prioritetne grupe

Prvobitnom najavom je ova informacija bila predložena kao 13. tačka dnevenog reda, ali je stavljena u prioritet

Sjednica se održava se u hotelu "Hills" na Ilidži. Fena

Piše: E. Halimić

24.2.2021

Informacija o planu cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH bit će prva tačka dnevnog reda 19. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je u toku u Sarajevu.

Ta informacija, upućena ranije zastupnicima iz Federalne vlade, dopunjena je u međuvremenu, kako je rečeno, određenim detaljima.

Prvobitnom najavom je ova informacija bila predložena kao 13. tačka dnevenog reda, ali je stavljena u prioritet.


Suzbijanje epidemije

- Imajući u vidu da je cijepljenje jedna od najefikasnijih javnozdravstvenih mjera u suzbijanje epidemije, cilj je omogućiti cijepljenje za najmanje 50% populacije Federacije BiH, što prema posljednjem izvješću iz Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 1,1 milion stanovnika u Federaciji BiH – navodi se u informaciji.

Dodaje se da stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je predložilo prioritetne grupe kako bi se postigao najučinkovitiji rezultat s cijepljenjem protiv COVID-19, dostupno u datom vremenskom okviru.

- Uzimajući u obzir postojeća ograničenja i nedostatke u trenutnim saznanjima, definirana ciljna skupina se na osnovu potreba za zaštitom i dostupnosti može mijenjati i prilagođavati. Također, pristup će se prilagođavati novim dokazima i spoznajama tijekom pandemije, kapacitetima za cijepljenje, te kvalitetom i trajanjem odgovora na cijepljenje pojedinim cjepivima.


Prioritetne grupe

Prioritetne grupe su: Zdravstveni djelatnici (uključiti i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama). U zdravstvenim ustanovama u javnom sektoru bilo je ukupno 26.818 zaposlenih u 2018. – cca 2% populacije. Osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije

Broj osoba i osoblja u centrima za stara lica je 1.672, samo javni sektor. Populacija 60+ u Federaciji BIH - 509.278 (23% ukupne populacije). Ranjiva populacija, s hroničnim bolestima. Procjena je 30% populacije (Eurostat). Zdrave osobe 18-64 godine, koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet i sl.). Broj zaposlenih u ustanovama socijalne zdravstvene zaštite na nivou FBiH: 588. Javna uprava i odbrana; obvezno socijalno osiguranje ukupno zaposlenih: 47.133. Prijevoz i skladištenje ukupno zaposlenih: 24.062. Obrazovanje ukupno zaposlenih: 42.797.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.