DETALJI S ROČIŠTA

"Srebrena malina" izabrana na osnovu SMS poruke Novaliću: Kakva je uloga "Asima"

Dok je u uvodnim riječima tužilac Hukeljić govorio da će svjedočiti vještak iz Velike Britanije koji će pojasniti o kakvim se respiratorima radi, premijer Novalić se smijao na što je ukazao i tužilac

M. Aščić

Novalić tokom dolaska u Sud BiH

Foto: M. Aščić


Završeno je iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora. Kako je pojasnio, postupak odabira "Srebrene maline" baziran je na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću i da to radi po uputama lica koje se zove Asim. 

Ovu poruku premijeru FBiH Fadilu Novaliću poslao je optuženi Fikret Hodžić.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić. Zanimljivo je, međutim, dok je u uvodnim riječima tužilac Hukeljić govorio da će svjedočiti vještak iz Velike Britanije koji će pojasniti o kakvim se respiratorima radi, premijer Novalić se smijao na što je ukazao i tužilac. 

Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi. Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Tužilaštvo je i danas jasno potcrtalo: Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19, koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija.

U optužnici je navedeno da su optuženi Novalić, Hodžić i Solak  znali da je firma iz Srbije ''Sinofarm'', uz posredovanje kompanije iz Podgorice, kupila 200 respiratora tipa ACM812A za pet miliona eura, što se navodi u optužnici kao „dvostruko niža cijena''. 

Naglašeno je da je Hodžić čak od firme iz Podgorice primio krivotvorene profakture za respiratore ACM812A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu ovog uvećanog iznosa od 30 miliona kineskih juana.

 - Sve  je bilo osmmišljeno unaprijed i unaprijed se znalo koja će firma biti izabrana - rekao je tužilac Pašić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na