KURIOZITET

To se odavno nije desilo u Parlamentu: Za Kacilin prijedlog glasalo 68 poslanika, niko protiv!

Usvojeni svi zaključci u vezi nabavke vakcina

Dr. Kacila: Predsjednik Odbora za zdravstvo. Avaz

Piše: M. Sm.

24.2.2021

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su usvojeni svi zaključci u vezi nabavke vakcina Odbora za zdravstvo, čiji je predsjednik prof. dr. Mirsad Kacila.

Tako se odavno u Federalnom parlamentu nije dogodila situacija kao u vezi glasanja prijedloga dr.Kacile. 

Naime, za ovaj prijedlog je glasalo 68 poslanika i niko protiv!

U nastavku donosimo zaključke koje su usvojili federalni poslanici.

1. Zadužujemo Vladu Federacije BiH da se formira ad hoc tim za direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. U tim uključiti predstavnike Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Federacije BiH.

2. Hitno održati sastanak premijera Federacije BiH, ministra zdravstva F BiH, premijera svih kantonalnih vlada,ministara zdravstva u vladama kantona i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma u roku od 72 sata do sedam dana, a u cilju jedinstvenog nastupa u procesu nabavke vakcina i vakcinaciju stanovništva.

3. Aktivirati Ministarstvo vanjskih poslova BiH da se sa svojim diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju s proizvođačima vakcine.

4. Dopuniti član 10. Zakona o javnim nabavkama kojim bi se izuzela primjena Zakona u slučajevima nabavke rizičnih lijekova (vakcina) u uvjetima pandemije, odnosno, epidemije zaraznih bolesti većih razmjera, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i sprečavanju transmisije zaraznih bolesti za koje je oglašena pandemija, odnosno, epidemija.

5. Dopuniti član 63. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim bi se omogućilo da izuzetno u uvjetima pandemije, odnosno, epidemije zaraznih bolesti, uvoz i velepromet rizičnih lijekova (vakcina), pored veleprometnika, mogu raditi i proizvođač vakcina na način i pod uvjetima deklariranim od proizvođača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.