SRAMOTNO

Vlasti nas lažu: Vakcina nema prije aprila!

Kanton Sarajevo postao je žarište korone i postoji strah da bi se virus mogao naglo širiti i u druge kantone

Zijada Karić

Zemlje u regionu uveliko provode imunizaciju protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija


Dok se u zemljama regiona uveliko provodi imunizacija protiv koronavirusa,u Bosnu i Hercegovinu će vakcine doći tek krajem prvog ili početkom drugog kvartala ove godine, odnosno krajem marta ili početkom aprila. Ovo nam je nezvanično potvrđeno iz Federalnog kriznog štaba.

Građani čekaju

Na ovo je već ranije upozoravao i Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, koji je nekoliko puta javno kazao da vakcine ne mogu doći prije kraja prvog kvartala ove godine.

S druge strane, dok građani čekaju na vakcine, virus se ponovo ubrzano širi i svakim danom je sve više zaraženih, kao i preminulih od posljedica COVID-19.

- Kanton Sarajevo, ustvari Sarajevo, postao je žarište korone i postoji strah da bi se virus mogao naglo širiti i u druge kantone. Zbog toga je potrebno što prije, već ove sedmice, donijeti nove restriktivnije mjere kada je u pitanju suzbijanje širenja virusa - kazali su iz Federalnog štaba.

Upozoravaju da ćemo, ako se ovako nastavi, doći u situaciju da će se sve zemlje otvoriti, a BiH zatvoriti.

Brže reakcije

  • Drljević: Vakcine su efikasne

    Drljević: Vakcine su efikasne

    Foto: Avaz


- Trenutno u izolatoriju Podhrastovi ima 20 pacijenata koji su u kritičnom stanju. To uopće nije dobro. Također, otkriven je i britanski soj koronavirusa, koji se čak 30 posto brže širi od postojećeg virusa. Zbog toga je potrebno brže reagirati - navode iz Štaba.

Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici, kazao je kako su sadašnje vakcine efikasne protiv svih sojeva koronavirusa. On je potvrdio da je za sada izoliran samo britanski soj virusa, ali da nema podataka o tome da je smrtonosniji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na