IZ PFIZERA ZA AVAZ

Turković obmanjuje, ’Pfizer’ nije obećao vakcine BiH

Pregovaramo s vladama širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kazali su za „Avaz“ iz „Pfizera“

Vijeće ministara BiH: Proizvođač traži dodatne razgovore. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

25.2.2021

Državne vlasti po ko zna koji put obmanule su građane kada je u pitanju nabavka vakcine protiv koronavirusa. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) govorila je nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara o nabavci vakcina.


Turković: Mi smo u iščekivanju. Arhiv

Sigurno cjepivo

Ponovila je da bi uskoro u BiH trebala stići vakcina kompanije „Pfizer“.

- Mi smo u iščekivanju kada bi ona trebala stići. Stiže 100.000 vakcina - naglasila je Turković.

Međutim, „Dnevni avaz“ kontaktirao je predstavnike kompanije „Pfizer“ koji su nam odgovorili da im je cilj osigurati da pacijenti kojima je to najpotrebnije imaju pristup sigurnom i efikasnom cjepivu što je prije moguće.

Na naše pitanje u vezi s pregovorima bh. vlasti o nabavci „Pfizerove“ vakcine, odgovorili su da su predstavnici ove kompanije u razgovorima s vladama širom svijeta.

- Želimo osigurati svim zemljama pristup vakcini, a pregovaramo s vladama širom svijeta, uključujući BiH. Međutim, trenutno nemamo šta da najavimo kad je riječ o isporuci naše vakcine - kazali su nam iz „Pfizera“.

Podsjećamo, prethodno su iz Vijeća ministara obećali da će prve doze vakcina posredstvom mehanizma COVAX stići sredinom ovog mjeseca, ali to se nije dogodilo.

Naknadno su se oglasili i iz Ministarstva civilnih poslova poručivši da je BiH naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat cjepiva.


Kupovina vremena

-Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača cjepiva, što nas navodi na pomisao da se radi o kupnji vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou. Najnovije pismo GAVI sekretarijata odnosi se na nove zahtjeve „Pfizera“ u vezi s distribucijom njihovog cjepiva. U pismu se navodi da je proizvođač cjepiva „Pfizer“ zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu - poručili su iz Ministarstva. 

BiH spremna za prihvat

- Spremnost BiH za prihvat „Pfizer“ cjepiva potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i posljednjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalni ured za Evropu, u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva „Pfizer“ proizvođača - pojasnili su iz Ministarstva civilnih poslova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.