REAKCIJE

Borenović: Kad god Dodik „srbuje“ i spominje nezavisnost, prenosi neku nadležnost na BiH

Navodi da je to samo jedan u nizu poteza SNSD-a kojim se "dodvoravaju političkom Sarajevu kojeg se navodno gnušaju"

Branislav Borenović. Arhiva

A. K.

27.2.2021

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da su priče Milorada Dodika o centralizaciji BiH u najmanju ruku licemjerne, kada se uzme u obzir da su poslanici SNSD-a dan ranije glasali za prijenos nadležnosti na nivo BiH u oblasti lijekova i medicinske opreme.

- Oglušili su se i na zvanično mišljenje ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Alena Šeranića, da prethodnu saglasnost za nabavku sredstava za imunizaciju trebaju dati nadležne entitetske vlade i glasali za prijedlog Adila Osmanovića i SDA po kojem se ove nabavke u potpunosti prenose na BiH nivo dajući isključivo ovlaštenje Vijeću ministara – kazao je Borenović.


Jedan u nizu poteza dodvoravanja

Dalje navodi da je to samo jedan u nizu poteza SNSD-a kojim se "dodvoravaju političkom Sarajevu kojeg se navodno gnušaju".

Borenović je istakao da priliku da zaustave prijenos ustavnih nadležnosti RS na nivo BiH imaju delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i da će biti propraćeno da li oni poštuju zvanično mišljenje institucije Republike Srpske ili se pak, poput svojih kolega u Predstavničkom domu, vode stavovima Adila Osmanovića.


Sve za par fotelja

- Ali ako uzmemo u obzir poteze kojima je tokom godina SNSD jačao institucije BiH na uštrb ustavnih nadležnosti Republike Srpske, teško je očekivati da će kod njih prevladati osjećaj odgovornosti prema nadležnostima RS. Podsjetit ću na samo jedan primjer kada je SNSD, ne tako davno, pozivao na zajedničke razgovore sve parlamentarne stranke u RS, pa usaglašeni stav o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH promijenio na putu do Sarajeva i tu nadležnost sa Narodne skupštine Republike Srpske želio prenijeti na nivo BiH, a sve zbog podaničkog odnosa prema političkom Sarajevu i par fotelja za svoje perjanice - saopćeno je iz PDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.