NAŠA TEMA

Bosanci i Hercegovci osmi u svijetu po ispijanju piva

U BiH flaša piva košta oko 1,96 dolara (3,20 maraka) i naša zemlja se našla na četvrtoj poziciji kad je riječ o cijeni

Stanovnici BiH godišnje izdvoje oko 650 dolara za pivo. Ilustracija

Piše: E. Halimić

4.3.2021

Bosna i Hercegovina našla se na osmom mjestu na listi najvećih pivopija u svijetu, pokazalo je to istraživanje specijaliziranog portala Expensivity.

- S obzirom na prosječnu cijenu od dva dolara po flaši, stanovnici BiH godišnje izdvoje oko 650 dolara za pivo - pojašnjeno je.


Prati se tradicija

Da bi prikupila podatke, ova internet-stranica uporedila je cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima i izračunala srednju vrijednost flaše od 330 mililitara po državama.

Tako je najjeftinije pivo u Južnoj Africi - 1,68 američkih dolara (2,70 KM) po boci. Bosna i Hercegovina se našla na četvrtoj poziciji, kod nas je prosječna cijena oko 1,96 dolara ili 3,20 KM.


Novaković: Miješanje s drugim kulturama. Avaz

Češka je bila pobjednik prema najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 flaša tog pića godišnje. Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, s gotovo 2.000 dolara (3.250 KM) po osobi godišnje.

Klinički psiholog Čedomir Novaković iz Sarajeva za „Avaz“ je kazao da postoji više uzroka za ovakvo stanje.

Finansijski aspekt

- Prvenstveno, to je geografsko okruženje, jer u BiH postoji tradicija uzgoja voća koje se kasnije pretvara u različite rakije. Također, prisutno je i miješanje s drugim kulturama, pogotovo s evropskim, u kojima postoji višestoljetna tradicija ispijanja alkohola, pa i piva - pojasnio je Novaković.

Dodao je da sklonost ka ispijanju piva zavisi i od toga ko i koliko može popiti alkohola.

- Tu je i finansijski aspekt, ali svaka konzumacija alkohola je stvar kulture. U vrijeme bivše Jugoslavije industrijski gradovi u regionu bili su poznati po konzumiranju alkohola. Oni su godišnje trošili više alkohola nego Francuska, koja je bila lider u Evropi. Kod nas su dominirala ljuta pića, jer smo imali takve mogućnosti - kazao je Novaković.

Kako navodi, konzumiranje piva počelo je nešto kasnije i uzrokovano je popularizacijom ovog alkoholnog pića.

- Radničke migracije po Evropi uzrok su rasprostranjenosti piva i u BiH - naglasio je Novaković.

Najskuplji Katar

Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar.

U prosjeku, tamo flaša piva košta 11,26 dolara (oko 19 KM). Ali u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti flašu piva već ćete morati pribaviti i specijalnu dozvolu da biste ga mogli kupiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.