ISTRAGE

Čelnik Aerodroma Sarajevo Alan Bajić u centru korupcijskog skandala

Kako je članici Etičkog odbora SDA Emili Krvavac izdata lažna potvrda o savjetodavnim uslugama

Bajić: Lažna potvrda za direktorsku poziciju. Avaz

Piše: M. Aščić

6.3.2021

Tužilaštvo BiH užurbano radi na slučaju korupcijskog skandala na Sarajevskom aerodromu u koji je direktno umiješan vršilac dužnosti direktora ove državne kompanije Alan Bajić, kadar Demokratske fronte, saznaje „Avaz“.

Bajić je, naime, prijavljen Tužilaštvu BiH da je zloupotrebom službenog položaja izdao lažnu potvrdu članici Etičkog odbora SDA Emili Krvavac, kako bi se mogla prijaviti za izvršnu direktorsku poziciju u Agenciji za kontrolu zračnog prometa (BHANSA). Zbog toga je već dva puta, kako saznajemo, Bajić i davao iskaz u SIPA-i, prema naredbi postupajuće tužiteljice.


Diplomirana pravnica

Ovaj kadar DF-a izdao je Krvavac potvrdu da je „imala ključnu savjetodavnu ulogu u adekvatnoj pripremi projektne dokumentacije u razvojnim projektima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo“, iako je niko nikada nije ni vidio na aerodromu.

Da bi konkurirala za direktorsku poziciju u BHANSA-i, Krvavac je morala imati iskustva u vođenju projekata iz oblasti civilne avijacije.

Krvavac je, inače, diplomirana pravnica u BHANSA-i, a lažnu potvrdu dobivenu od Bajića priložila je na javnom konkursu u ovoj kompaniji, što je naknadno utvrđeno i provjerama.

Ovim je još jednom potvrđena čvrsta uvezanost SDA i DF-a kada su u pitanju stranačke pozicije i trgovina direktorskim mjestima.


Aerodrom Sarajevo: Krvavac radila vikendom? (Foto: M. Aščić). Arhiv

Prema naredbi Tužilaštva (tužiteljice Biljane Simeunović), pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu već danima saslušavaju aktere koji su bili upoznati s ovim korupcijskim skandalom. Prijava protiv Bajića i više osoba stigla je Tužilaštvu prije dva mjeseca.

Osim Bajića, iskaze su dali i Emila Krvavac, ali i izvršni i tehnički direktori s aerodroma, te Samra Pehilj, sestra Kemala Kozarića, bh. ambasadora u Beču. Iskaz je dao i Ibrahim Veljić, ali i pojedini članovi Upravnog i Nadzornog odbora.


Tehnički direktor

Svi su, kako nam je rečeno, osim Bajića negirali da imaju bilo kakve veze s izdavanjem potvrde Krvavac o njenom angažmanu na projektima. S tim nisu bili upoznati ni članovi NO.

Saznajemo da je Bajić inspektorima rekao da je Krvavac radila kao volonterka na projektima aerodroma i da je dolazila i obavljala besplatne usluge savjetovanja u dane vikenda?!

Sada je na potezu i Ured za borbu protiv korupcije KS, koji istražuje nezakonita zapošljavanja na javnim konkursima.


Šta je rekla Krvavac

Krvavac je u razgovoru s istražiteljima tvrdila da ne poznaje Bajića, nego da se sama ponudila da ga savjetuje, u što, naravno, istražitelji nisu povjerovali. Inače, ovaj predmet radi se mjesecima u strogoj tajnosti, s obzirom na to da su pojedini uposlenici SIPA-e u dobrim odnosima s Bajićem i znali su za prijavu protiv njega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.