ZAHTJEVI ZA POSKUPLJENJE

Cijene goriva divljaju!

Prosječna maloprodajna cijena u Federaciji za Premium bezolovni benzin 95 je 2,04 KM, a za dizel 2,02 KM po litru

Gotovo da nema pumpe, a da je cijena litra dizela ili benzina ispod dvije KM. Arhiv

Piše: A. Čengić

6.3.2021

Gorivo u Federaciji BiH ponovo je poskupjelo. Gotovo da nema pumpe, a da je cijena litra dizela ili benzina ispod dvije KM. Kako nam je rečeno iz Federalnog ministarstva trgovine, na jučerašnji dan cijene benzina varirale su od 1,76 do 2,16 KM po litru, a dizela od 1,66 do 2,11 KM po litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji za Premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,04 KM, za dizel 2,02 KM po litru.


Svjetsko tržište

Prema njihovim riječima, važno je naglasiti da je cijena sirove nafte tipa Brent od početka 2021. porasla s 51,80 dolara za barel na 66,74, odnosno za 32,12 posto.

- Snažan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu najviše je uzrokovan provedbom sporazuma članova OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Članice i njihove saveznice, predvođene Rusijom, dogovorile su se na online sastanku 4. marta ove godine da ne povećaju proizvodnju te da će do aprila nastaviti sa smanjenom proizvodnjom nafte za milion barela dnevno - pojašnjeno nam je iz Ministarstva.


Prosječne cijene benzina…. Ministarstvo trgovine FBiH

Samo od početka ovog mjeseca Ministarstvo je zaprimilo čak 209 obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje za pet feninga po litru.


…i dizela u proteklih godinu. Ministarstvo trgovine FBiH

Osjete se posljedice

- Vezano za potražnju, ističemo da su u mnogim zemljama zbog posljedica pandemije COVID-19 još ograničene društvene i ekonomske aktivnosti, ali se u narednom periodu očekuje visok stepen imunizacije stanovništva, što će u konačnici utjecati na rast potražnje i oživljavanje svjetske ekonomije - rečeno nam je iz Ministarstva.

Kako su naveli, danas je nafta tri puta skuplja u odnosu na april prošle godine.


Korisna aplikacija

Iz Ministarstva trgovine FBiH napomenuli su da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije “FMT FBIH oil info”, u kojoj su one poredane od najnižih do najviših.

- Preporuka građanima Federacije BiH je da maksimalno koriste aplikaciju, jer im ona omogućava uštedu, odnosno racionalizaciju kupovine, a ujedno i potiče konkurenciju u oblasti maloprodaje naftnih derivata - naveli su iz Ministarstva.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.