BIOGRAFIJA

Ko je bio Emdžad Galijašević

Na posljednjim lokalnim izborima u našoj zemlji, Galijašević je bio nezavisni kandidat za gradonačelnika Bihaća

Emdžad Galijašević. Avaz

Piše: Fu. M.

8.3.2021

Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća, preminuo je danas. Galijašević  je već duže vrijeme imao problema sa jetrom zbog čega se već par puta tražila krv. Preminuo je u SKB Mostar.

Rođen je 14. marta 1969. godine u Kulen Vakufu, Bihać. Osnovnu školu završio je u Kulen Vakufu, a Gimnaziju u Bihaću. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, diplomirao je 1999. godine. Postdiplomski studij upisao je 2005. godine na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je magistrirao 2008. godine, a na istom fakultetu prijavio je i doktorsku disertaciju.

U svom dosadašnjem radu, zajedno sa svojim suradnicima, objavio je 11 naučno-istraživačkih radova. Radno iskustvo sticao je u privatnoj porodičnoj firmi, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK kao stručni saradnik za zdravstvenu zaštitu, a 2004. godine imenovan je za direktora JU "Veterinarski zavod" Bihać.

Smijenjen 2016. godine

Obnašao je funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a.

Na vanrednim lokalnim izborima za načelnika Općine Bihać održanim 2011. godine dobio je značajnu podršku biračkog tijela, a oktobra 2012. godine građani Bihaća svojim glasovima izabrali su ga za prvog čovjeka ovog grada.

Emdžad Galijašević. Avaz

Nevladina organizacija CCI proglasila ga je za najboljeg ministra u Federaciji BiH.

Galijašević se na čelu Bihaća nalazio i 2016. Kada je smijenjen i uhapšen po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK. Tada je bio i jedan od glavnih kandidata za ponovni izbor za gradonačelnika Bihaća.

U međuvremenu je podignuta i optužnica, a na teret mu se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Suđenje nikada nije privedeno kraju, a Galijašević i njegov advokatski tim su tvrdili da se radi o politički motiviranom procesu.

Ponovo kandidat

Godine 2018. uhapsili su ga pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova USK. Uhapšen  je zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela koje se odnosi na malverzacije u vezi s izgradnjom zgrade Javnog komunalnog poduzeća „Komrad“.

Emdžad Galijašević. Avaz

Na proteklim lokalnim izborima u našoj zemlji, Galijašević je bio nezavisni kandidat za gradonačelnika Bihaća. Zauzeo je drugo mjesto osvojiv 3.961 glas ili 17,71 posto.   

Galijašević je bio oženjen i imao je dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.