DISCIPLINSKA TUŽBA

Čelniku Suda BiH Ranku Debevcu prijeti suspenzija

Naredne sedmice godina od prijave Tužilaštvu protiv Debevca zbog neprijavljivanja imovine, sa svime upoznat i VSTV

Ranko Debevec. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

12.3.2021

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, s Alenom Kurspahić-Nadarević na čelu, trebao bi vrlo brzo podići disciplinsku tužbu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, a vezano za prijave za zloupotrebu položaja i koruptivne radnje.

Neprimjereni kontakti

Protiv čelnika Suda BiH, podsjećamo, formirano je više disciplinskih predmeta, a prijava da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH i više koruptivnih djela podnesena je Tužilaštvu BiH još sredinom marta 2020. godine.

Tačnije, Tužilaštvo BiH je po prijavi protiv Debevca da je zloupotrijebio službeni položaj neprijavljivanjem imovine u Španiji i dvojnog državljanstva predmet formiralo 18. marta prošle godine i o tome zvanično obavijestilo i Ured disciplinskog tužioca.


U Zakonu o VSTV-u, član 77., jasno stoji kada se pokreće suspenzija. Avaz

Debevec je kasnije prijavljen i zbog neprimjerenog kontakta s optuženim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, kojem se sudilo u Sudu BiH, ali i niza drugih zloupotreba položaja. Sve ove navode istražuje Ured disciplinskog tužioca, koji je zvanično prije mjesec pokrenuo disciplinsku istragu. Nakon što bude podnesena disciplinska tužba, Debevcu prijeti i privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda, što je navedeno i u članu 77. Zakona o VSTV-u BiH.

Faksimil prijave tužiteljice Vedrane Mijović protiv Ranka Debevca. Avaz

U Zakonu jasno stoji da sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti „ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj, a Vijeće utvrdi da se disciplinska odgovornost ne može na pravi način utvrditi, a da se sudija ili tužilac privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka“.

Međutim, privremena suspenzija važi samo za vrijeme trajanja disciplinskog postupka. U slučaju pokretanja krivične istrage Tužilaštva, koja je, također, vrlo izvjesna, glavni disciplinski tužilac je dužan predložiti njegovu suspenziju, sve do okončanja istrage.


Poruke koje je slao tužiteljici Mijović 26. juna prošle godine. Avaz

To znači da bi Debevec mogao vrlo brzo biti razriješen dužnosti, a u toj situaciji Sudom BiH bi rukovodio sudija Davor Jukić. Osim toga, Debevcu ne ide naruku ni prijava Uredu disciplinskog tužioca, podnesena 17. septembra prošle godine, zbog neprimjerenog pokušaja pritiska i utjecaja na poduzimanje tužilačkih provjera u predmetu koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv njega. Prijavu je uputila tužiteljica Vedrana Mijović, koja je protiv Debevca zadužila i formirala predmet.


Službeni uticaj

U prijavi se navodi da je Debevec na nju vršio pritisak šaljući joj SMS poruke kojima je pokušavao zaustaviti ili preusmjeriti tok tužilačkih provjera navoda iz krivične prijave protiv njega.

- Iz navedenih poruka koje mi je uputio izvodi se jasan i nedvosmislen zaključak da je, koristeći se svojim utjecajem predsjednika Suda BiH, došao do saznanja da sam, kao postupajući tužilac, uputila zahtjeve VSTV-u i MUP-u KS za dostavu službenih podataka kojima raspolažu o njemu - navela je Mijović u prijavi Uredu VSTV-a.

Svi ovi dokazi upućeni Uredu disciplinskog tužioca govore u prilog tome da je čelnik Suda BiH počinio brojne povrede dužnosti sudije.


Dao netačne podatke o državljanstvu

Tužilaštvo BiH je uvidom u personalni dosje utvrdilo da je Debevec dao nepotpune i netačne podatke prilikom apliciranja na mjesto tužioca, sudije i predsjednika Suda BiH i ispunjavanja prijavnog obrasca za mjesta sudije, tužioca i stručnog saradnika, u kojem nije naveo činjenicu da se služi i imenom Ranko Debevec Kaveson, te da, osim državljanstva BiH, posjeduje i drugo državljanstvo Španije, a što upućuje na to da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 19. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH - navedeno je u informaciji Tužilaštva BiH.


Rok zastare

Postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti mora se okončati u roku od godinu od dana podnošenja zvanične tužbe, stoji u Zakonu o VSTV-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.