REAKCIJE

HNS BiH: Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana CIK-a

Pokušaj znanstvene analize koju dotični Arnautović prilaže u svome članku je jeftin pokušaj manipulacije, osobito sudskim odlukama, dominantno onih Međunarodnog suda za ljudska prava, navode iz HNS-a

A. J. / Fena

Arnautović: Iz HNS-a kažu da zloupotrebljava institucije

Foto: Arhiv


Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH oglasili su se danas saopćenjem za javnost u kojem ističu kako Suad Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH u svrhu promoviranja unitarističke bošnjačke politike.

- Članak i analiza gospodina Arnautovića je primjer zloupotrebe institucija kao člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u svrhu promoviranja unitarističke bošnjačke politike. Pokušaj znanstvene analize koju dotični Arnautović prilaže u svome članku je jeftin pokušaj manipulacije, osobito sudskim odlukama, dominantno onih Međunarodnog suda za ljudska prava - navodi se u saopćenju HNS-a.

Odraz biračke volje

Za razliku od dotičnog gospodina i radikalne politike koju zastupa, napominju u HNS-u, hrvatski legitimni predstavnici jednako važno ističu i naputke u predmetu 'Sejdić & Finci', ali i Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' što bošnjački nacionalisti, kao i politika dominacije jednog naroda koju zastupaju, svjesno izostavljaju.

- U točki 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja i odraz vladavine većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da mogu istaknuti kandidaturu i biti birani i pripadnici iz reda 'Ostalih', tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda - podsjeća HNS u saopćenju.

Također, napominju da se u tački 22. u istom predmetu ističe kako konstitutivni narodi i njihovi interesi moraju biti zaštićeni u gornjem parlamentarnom domu, Domu naroda tako da sva tri člana Predsjedništva imaju institucionalni legitimitet i biti odraz biračke volje sva tri konstitutivna naroda.

Predmet "Sejdić i Finci"

- Iako ih bošnjačka politička elita nastoji sukobiti, ove dvije odluke su konstitucionalno komplementarne i de facto i de iure štite konstitutivne narode kao temeljnu konstitucionalnu i natkrovljujuću postavku Ustava BiH i promoviraju demokratski model predstavničke, a ne isključivo pripadničke demokracije što savršeno ističe odluka u predmetu 'Sejdić i Finci'- ocjenjuju u HNS-u.

Izborno zakonodavstvo je, tvrde, neminovnost koja se mora regenerirati, tj. omogućiti svima da budu kandidirani bez obzira na nacionalno izjašnjavanje, ali u svojoj konstitucionalnoj suštini konstitutivni narodi su ustavna kategorija koju su svojim odlukama dodatno zaštitili i domaći sudovi, kao i oni međunarodni.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na