ODLUKE

Nije odzvonilo šopingu na granici BiH i Hrvatske

Trgovine u Grudama, Posušju, Trebinju, Ljubuškom i svim drugim mjestima u blizini granice i dalje će imati kupce iz Imotskog, Vrgorca i Dubrovnika

Trgovina će se odvijati nesmetano u pograničnim dijelovima. Arhiv

Piše: M. Smajkić

15.3.2021

Veliku medijsku prašinu s obje strane granice nedavno je podigla priča o tome da se stalo ukraj šopingu državljana Hrvatske u BiH.
Radilo se o tome da je 1. januara ove godine u Hrvatskoj na snagu stupio novi pravilnik o oslobađanju od PDV-a za uvoz robe u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država, nakon čega su uslijedili natpisi poput onih: „U BiH samo sa 300 kuna“, odnosno 75 KM.

Negativne reakcije

Uslijedile su negativne reakcije stanovnika pograničnih područja, a na to su reagirali i brojni privrednici iz oblasti trgovine, čije je sjedište blizu granice.

Smatrali su da bi smanjivanje iznosa vrijednosti robe s 550 KM po osobi na 75 KM dodatno utjecalo na njihovo poslovanje, koje je ionako ugroženo od lani zbog pandemije koronavirusa.

Zbog toga su iz Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP) uputili molbu državnom sekretaru Zvonku Milasu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Od njega su, kako nam je jučer potvrdio Stjepan Bago, sekretar Udruge, zatražili da poduzme aktivnosti kod hrvatskih institucija kako bi način postupanja carinskih službenika kod uvoza robe u ličnom prtljagu u RH osoba iz pograničnih područja bio kao što je do 31. decembra 2020. godine.

Bez promjena

Od direktora Carinske uprave RH Hrvoja Čovića dobili su pojašnjenje da se po pitanju nekomercijalne robe ništa nije promijenilo.

Svi oni koji ulaze u Hrvatsku preko graničnih prijelaza mogu uvoziti robu u ličnom prtljagu u vrijednosti od 550 KM.

To znači da će trgovine u Grudama, Posušju, Trebinju, Ljubuškom i svim drugim mjestima u blizini graničnih prijelaza i dalje imati kupce iz Imotskog, Vrgorca i Dubrovnika te i dalje moći kupovati robu. Za prelazak granice u tom slučaju neće moći koristiti pogranične prijelaze.

Zabranjeno unositi mlijeko i meso

Kako je odranije poznato, iz BiH se u Hrvatsku ne mogu unositi meso i mlijeko.

Dozvoljen je unos mlijeka u prahu, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga u količini od dva kilograma po osobi. Također, u istoj količini se iz BiH u Hrvatsku mogu unijeti med i jaja.

Kada je riječ o ribi, bilo svježoj ili sušenoj, moguće je unijeti 20 kilograma po osobi, dok su hljeb, keks, čokolada, tjestenina i slično dozvoljeni u količinama za ličnu upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.