RAZGOVOR

Šišić za "Avaz": Ministrica Turković je 28. januara obaviještena da se može nabaviti ruska vakcina za 9,95 dolara

Cijena ruske vakcine „Sputnjik V“ je fiksna i iznosi 9,95 dolara ili 16 KM, kaže Šišić

Šišić: Građani Bosne i Hercegovine pušteni su niz vodu. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

16.3.2021

Građani Bosne i Hercegovine pušteni su niz vodu, a u pitanju je nevjerovatna nebriga i skandalozno otsustvo bilo kakve odgovornosti u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, kazao je za portal „Avaza“ glavni i odgovorni urednik portala Inforadar.ba Almedin Šišić.


Ruske vakcine

- Naš ambasador u Rusiji Željko Samardžija je reagirao na upit Federalnog ministarstva zdravstva a u vezi sa nabavckom ruske vakcine. Ta ekipa na čelu s ministrom zdravstva FBiH je 25. januara 2021. godine saznala da pored „Pfizera“, „Moderne“ i „Astrazenece“ postoje i ruska te kineska vakcina. Oni su to tad saznali i to nakon dva mjeseca od početka vakcinacije u svijetu i tad su poslali upit ambasadoru da se on raspita za tu rusku vakcinu. Ambasador Samardžija je 28. januara ove godine zvanično odgovorio i to putem Ministarstva vanjskih poslova BiH preko ministrice Bisere Turković. Napisao je da cijena ruske vakcine „Sputnjik V“ fiksna i iznosi 9,95 dolara ili 16 KM ili ako se uzima dupla doza onda je to 19,90 dolara – pojasnio je Šišić.


Dodao je da je ambasador u svom odgovoru naveo da je vakcinu moguće dopremiti bez posrednika i suvišnih procedura, a preko Ruskog fonda za direktne investicije (RPFI).


- To je institucija direktno odgovorna ruskoj vladi, tačnije predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Znači navedeno je da vakcine ne mogu biti skuplje od toga, već mogu biti jeftinije ili da se dobiju kao donacija. Čovjek je objasnio i sistem dopremanja vakcina. Uradili smo i svoje istraživanje. Da je neko u tom trenutku iz BiH odlučio da pokrene proceduru nabavke vakcina iz Rusije i da je naručio 500.000 doza mogli su organizirati let za Rusiju i platili bi ga oko 50.000 KM. Kad se taj iznos podijeli na broj vakcina, dođe se do cijene od 10 pfeninga, koliko bi iznosio dodatni trošak na početnih 9,95 dolara – istakao je Šišić.


Pismo koje je u BiH uputio ambasador u Rusiji Željko Samardžija. Inforadar

Čudna izjava

Naglasio je da je ova informacija na rukama bh. vlasti od 28. januara ove godine.


Tek neki dan je premijer FBiH Fadil Novalić izašao sa vrlo čudnom izjavom da su preko nekih kompanija odlučili nabaviti rusku vakcinu za 17 eura (34 KM) i ako ona košta 9,95 dolara (16 KM). Dakle duplo skuplje, ovo su naprosto nemoguće stvari. Ako je vakcina 16 KM onda najviša cijena sa svim „ugrađivanjima“ treba da košta 18 KM, a ne 34 koliko je kazao Novalić. Radi se o velikim količinama i ne može se cijena dizati ovako. Sve i da mora postojati posrednik u nabavci, ne može se toliko povećati cijena. Nego je njima malo da se neko ugradi pola marke po vakcini, lanac „ugrađivanja“ je širok i svi moraju da imaju svoje mjesto – istakao je Šišić.


Dodao je da „ugrađivanje“ je praksa koju smo vidjeli i u aferi „Respiratori“ koja je završila na Sudu BiH.


- Ovo sve je daleko od čistog posla, kao što je bio slučaj i u aferi „Respiratori“. Tad je dato 10,5 miliona KM za respiratore koji ni danas nisu stavljeni u funkciju. Kroz sistem javnih nabavki u vremenu pandemije je počinjen veliki kriminal i ovo je samo jedan od primjere. Sarajevo je puno mrtvih, 10.000 ljudi je zaraženo u posljednjih mjesec dana, a Vijeće ministara BiH je imalo posljednju sjednicu krajem februara, umjesto da ne prestaju sa sjednicama dan i noć. Jedina smo država u Evropi koja nije nabavila vakcine, a države u okruženju već provode revakcinaciju. A sve ovo se moglo završiti sredinom februara i tad smo mogli imati pola miliona doza vakcine „Spuntnjik V“. Tad je već mogla početi masovna vakcinacija. Ovo je pitanje za sve u vlasti od vrha pa do dna – kazao je Šišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.