TURSKA

Erdoan donirao BiH 30.000 vakcina protiv koronavirusa

Ova donacija dio je dogovora kojeg su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom

A. K.

Konferencija za novinare nakon sastanka

Foto: Anadolija


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) donirao je Bosni i Hercegovini 30 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

Ova donacija dio je dogovora kojeg su članovi Predsjedništva BiH postigli s turskim liderom na današnjem sastanku u Ankari.

Vijest je objavljena na konfrenciji za medije nakon sastanka. 

Dodik se zahvalio predsjedniku Erdoanu i kazao da je Turska je pomogla svima u BiH tokom poplava 2014. i na tome je BiH zahvalna.

- Pod Erdoanovim vodstvom Turska ima zagarantovanu stabilnost - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izgradnja autoputa

- Velika su očekivanja bh. strane vezano za podršku izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i svi koji su sumnjali u to sada mogu biti sigurni da će taj projekat biti realiziran te je potrebno da svi zajedno učinimo napore da se on provede u djelo - podvukao je Dodik.

Ipak mišljenja je da bez volje predsjednika Erdogana možda bi se stalo s realizacijom tog projekta te je uvjeren da je njegova inicijativa i podrška u tome odlučujuća.

Dogovoren trilateralni sastanak

Kazao je i da je dogovoren trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, ali smatra da bi se trebala tome priključiti i Rusija imajući u vidu da bi se time doprinijelo daljnoj stabilizaciji odnosa.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH započeli su danas službenu posjetu Turskoj u sklopu koje će razgovarati o infrastrukturnim projektima i ostvarivanju saradnje između ove dvije zemlje.

Više o:

Erdogan BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na