JEDNOGLASNO ODLUČENO

Vlada FBiH naručila 500.000 vakcina "Sputnjik V"

“Medimpex” iz Vogošće će nabavljati vakcine za FBiH, ostalim dobavljačima novi rok

Ozbiljne ponude uz “Medimpex” imali su “MGM Farm” iz Kaknja, “KrajinaGroup” i “Bosnalijek”. Vlada FBiH

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

16.3.2021

Na vanrednoj sjednici Vlade FBiH, kako saznaje "Avaz", jednoglasno je donesena odluka da prvi kontingent vakcina "Sputnjik V" za potrebe Federacije nabavlja kompanija "Medimpex" iz Vogošće.

Podsjećamo, Sjednica Ad hoc tima za nabavku vakcina počela je u 16 sati, a od devet kompanija koje su se javile samo je jedna uspjela dostaviti kompletnu dokumentaciju, a radi se o kompaniji "Medimpex" iz Vogošće.Kompanija “Medimpex”

Kompanija “Medimpex” svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisvanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina “Sputnjika V”, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice. Plaćanje će također biti sukcesivno, a prva uplata će se izvršiti nakon isporuke prve količine koja će Bosni i Hercegovini biti dostavljena direktno iz Moskve, a na osnovu otvorenog akreditiva. Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 eura, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. „hladnog lanca“.


Ozbiljne ponude uz “Medimpex” imali su “MGM Farm” iz Kaknja, “KrajinaGroup” i “Bosnalijek”, ali zbog kratkih rokova, kako su objasnili, nisu uspjeli pribaviti svu dokumentaciju, zatraživši od Zavoda produženje rokova.

Faksimil Informacije Ad hoc tima koji je predstavljen Vladi FBiH. Avaz

Potvrda premijera Novalića

Sastanak je sve vrijeme koordiniran s kabinetom premijera koji je i sam pratio sastanak.


- Znamo da su rokovi bili kratki, ali svjesni smo i situacije u kojoj se nalaze građani, da se pandemija svakodnevno širi, da nam ljudi umiru i zbog toga je bitno da večeras imamo bar jednu ozbiljnu ponudu i garancije da će u što hitnijem roku građani Federacije dobiti prve količine vakcina, kako bi Vlada mogla dalje i što prije uraditi svoj dio posla. Svakom ozbiljnom ponuđaču ostavit ćemo rok do petka i izabrati još jednu ili dvije firme, što će zavisiti od njihovih ponuda. Sva sredstva koja budu potrebna za kupovinu vakcina, obezbijedit ćemo. Bitno je samo da što prije krenemo s vakcinacijom naših građana - kazao je Novalić.


Na ovaj način premijer Novalić praktično je i prije same sjednice potvrdio da će posao isporuke prvog kontingenta vakcina biti povjeren kompaniji "Medimpex" iz Vogošće, ali za konačnu odluku bila mu je neophodna podrška ministara u Vladi FBiH koju je dobio na večeras održanoj vanrednoj sjednici. Na sjednici Vlade FBiH direktor Zavoda za javno zdravstvo Davro Pehar usmeno je prezentirao informaciju sa današnje sjednice Ad hoc tima.


Dakle u ponedjeljak bi moglo stići prvih 100.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V". Na sjednici je odlučeno da se ide u nabavku 500.000 doza ruske vakcine, za šta će Vlada FBiH u narednom periodu osigurati dodatna sredstva iz budžeta, budući da je najprije bilo predviđeno da se za vakcine potroši 12 miliona KM.  Višemjesečno zakašnjenje uzrokovalo odluku Parlamenta

Odluka Vlade FBiH donesena je jednoglasno i za nju su glasali svi ministri iz SDA, HDZ-a i SBB-a.

Na ovaj način pokušat će se nadoknaditi višemjesečno zakašnjenje FBiH u nabavci vakcina, a do ubrzanja cijelog postupka došlo je nakon što je prije nekoliko dana, na prijedlog SBB-ovog zastupnika Mirsada Kacile, Federalni parlament naložio Vladi FBiH da hitno formira Komisiju koja će joj pomoći u nabavci neophodnih vakcina.


Prisutni na sjednici

Sjednici koja je održana u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ), a ostali ministri su u radu sjednice učestvovali putem video-linka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.