PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić za „Avaz“: Iskreno se nadam da ova priča o uvozu prvih 100.000 vakcina neće završiti kao ona oko nabavke respiratora

Degutantno je koliko vlast u BiH pokazuje nedostatak brige i odgovornosti za zdravlje građana

Nikšić: Koliko je realna nabavka svih 500.000 vakcina pokazat će vrijeme. Arhiv

Piše: F. Karalić

17.3.2021

Komentirajući činjenicu da je Vlada Federacije, pod pritiskom ad hoc komisije i Parlamenta FBiH, za nekoliko dana uspjela dogovoriti nabavku vakcina, i to nakon šest mjeseci kašnjenja, lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je za „Avaz“ da je već postalo degutantno koliko vlast u Bosni i Hercegovini pokazuje nedostatak osjećaja, odgovornosti i brige za zdravlje građana.


Nedostatak hrabrosti

-Naravno da su predstavnici istih političkih partija na čelu Vijeća ministara i entitetskih vlada. Međutim, to ne smeta SNSD-u, SDA-u i HDZ-u da se javno svađaju oko toga ko je odgovoran i zašto još uvijek nema vakcina u Bosni i Hercegovini, naravno ako izuzmemo one koje smo dobili kao sadaku. Imali smo priliku saznati kako gospodin Novalić (Fadil, op. a.) kao građanin misli da je sve presporo, ali ne znamo šta misli kao premijer i kako bi građanin Novalić ocijenio premijera Novalića – poručuje Nikšić.

Kaže da je nevjerovatno da Vijeće ministara i entitetske vlade ne mogu da se dogovore oko mjera koje bi trebalo uvesti za područje cijele Bosne i Hercegovine.

-Već poslovični nedostatak hrabrosti i odgovornosti u Federalnoj vladi rezultira da se od kantona do kantona razlikuju mjere, čime se višestruko umanjuje njihov efekat usprkos naporima pojedinih kantonalnih Vlada. Nakon što su dva tri dana naređivali ZZO da potpiše ugovor o nabavci vakcina sa dva potpuno druga dobavljača, a pošto direktor ZZO to nije uradio, preko noći se pronalazi drugi dobavljač koji izgleda već ima na lageru vakcine, jer se obavezao u roku od tri dana isporučiti 100.000, a šta će biti s preostalih 400.000 ostaje da nagađamo – pita se Nikšić.



Masovna vakcinacija

Ističe da je ovo samo dokaz da sva priča o zakonu i nemogućnosti nabavke nije bila realna.

-Koliko je realna nabavka svih 500.000 vakcina pokazat će vrijeme. Iskreno se nadam da se ova priča neće završiti kao ona oko nabavke respiratora i da se neće pokazati istinitim špekulacije koje su se pojavile odakle dolazi ovih 100.000 vakcina. 

U ovom trenutku ipak bi bilo najvažnije da dođe taj kontingent vakcina i da konačno krene masovna vakcinacija stanovništva – zaključuje Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.