DNEVNIK

Dragan Krvavac: Vlast nas je dovela na prosjački štap

Dosadan sam više, ali nije realno da je državnim policajcima plaća 890 KM

Krvavac: Vlast nas ignorira. Avaz

Piše: Dragan Krvavac

21.3.2021

Subota, 13. mart: Vraćen budžet

Nakon niza konsultacija, odlučeno je da, zbog ignoriranja naših zahtjeva, državna policija izađe na mirne proteste. Ogorčeni smo što je budžet vraćen Vijeću ministara zbog planiranog povećanja osnovice. Druge opcije nema. Svi nas mjesecima zavlače i daju lažna obećanja.


Nedjelja, 14. mart : Posljednje konsultacije

Obavljam posljednje konsultacije s članicama Saveza, od SIPA-e, Granične policije BiH i DKPTBiH, kao i s ostala dva reprezentativna sindikata, institucija BiH i UIOBiH. Jednoglasno smo donijeli odluku da idemo na proteste.


Ponedjeljak, 15. mart: Pismo Tegeltiji

Zajedno s članovima ostala dva reprezentativna sindikata uputili smo pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji povodom održavanja hitnog sastanka, a zbog dogovora u vezi s navedenim aktivnostima te neprestanim radom Saveza na organizaciji mirnih protesta.

Želimo da dan pred sjednicu odgovorni konačno shvate naše zahtjeve i probleme.

Utorak, 16. mart: Odbili sporazum

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prihvatio je naš poziv za sastanak. Tom prilikom Savez je pripremio i sporazum koji bi trebao potpisati s predsjedavajućim. No, Tegeltija je to odbio, uz obrazloženje da nema ovlasti.

Nakon toga, definitivno smo odlučili da izlazimo na proteste.

Srijeda, 17. mart: Mirni protesti

Od 12 do 14 sati, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera - distanca, maska, grupa do 30 ljudi - okupili smo se ispred zgrade državnih institucija na Marindvoru.

Održan je mirni protest na kojem su se predstavnici svih sindikata obratili medijima i iznijeli svoje stavove o nebrizi države za državnu policiju Bosne i Hercegovine.

Četvrtak, 18. mart: Gdje živimo

Sliježu se utisci s protesta. Pratim izvještavanje medijskih kuća. Vidim da je sve prošlo kako treba. Imam i dalje brojna gostovanja. Trudim se da objasnim koji su naši problemi. Dosadan sam više, ali nije realno da je državnim policajcima plaća 890 KM. Bruka u kakvoj državi živimo. Doveli su na prosjački štap.

Petak, 19. mart: Pismo Evropskoj policijskoj uniji

Savez priprema pismo koje će uputiti Evropskoj policijskoj uniji. I oni su već upoznati s našim zahtjevima. Poslat ćemo pisma i svim stranima ambasadama, počevši od Ambasade SAD, ali i šefu Delegacije EU. Neka svi znaju za naše probleme i ignoriranje zahtjeva u vrijeme kada nosimo teret migrantske i zdravstvene krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.