STAV NJEMAČKE VLADE

Stvaranje trećeg entiteta u BiH ne može biti cilj reformskih napora

Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u BiH da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama

Njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u BiH. Arhiv

L. S. / DW

20.3.2021

Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u BiH da promovira građansko društvo i prevaziđe podjele po etničkim linijama, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarazina (Sarrazin).


U diskusiju o reformi izbornog zakona u BiH uključio se i njemački političar i član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni Manuel Sarazin. On je njemačkoj vladi proslijedio upit: "Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata, odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?"

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u BiH. Prema mišljenju savezne vlade, "postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci".


Član parlamenta Manuel Sarazin uputio pitanje vladi o IZbornom zakonu u BiH. Arhiv

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za BiHkoje je EU formulirala 2019. godine.

- Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava - navodi se.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarazina stoji i kako se "njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet BiHsa svojim postojećim entitetima".

- Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije BiHi Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora - zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.