PANDEMIJA

Za 7 dana korona odnijela 338 života

Od početka pandemije umrlo je 5.817 osoba

A. Čengić

U Kantonu Sarajevo hospitalizirano 718 osoba

Foto: Avaz


Koronavirus se zabrinjavajuće brzo širi u Bosni i Hercegovini, a podaci nadležnih zavoda pokazuju da je došlo do značajnog povećanja broja zaraženih i umrli.

Prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji je za sedam dana od posljedica zaraze koronavirusom umrlo čak 338 osoba! Od početka pandemije umrlo je 5.817 ljudi.

Rigoroznije mjere

Trenutne brojke su na nivou onih iz decembra prošle godine, kada je registriran drugi val pandemije, uz stalni dnevni rast. Prema posljednjim podacima, u Kantonu Sarajevo hospitalizirano je 718, a u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar skoro 100 bolesnika. Kantonalna bolnica u Zenici posljednjih dana skoro u svakom trenutku ima popunjeno svih 150 bolesničkih kreveta.

  • Stevanović: Veliki priliv  pacijenata

    Stevanović: Veliki priliv pacijenata

    Foto: Avaz


Ugledni sarajevski doktor Dragan Stevanović u izjavi za „Avaz“ ističe da je ovaj soj virusa mnogo zarazan te da je veliki priliv pacijenata u bolnice.

- Imamo najveći priliv pacijenata od početka pandemije i to je uzrok velike smrtnosti. Druga stvar je da cijelu godinu imamo osobe koje su iscrpljene ovom situacijom. Hronični bolesnici su bez kontinuirane kontrole. Imate sve faktore koji su doveli do velike smrtnosti. Uz to, početkom pandemije imali smo rigoroznije mjere, kada je bilo mnogo manje oboljelih i mnogo manje pacijenata je bilo u bolnici - kaže Stevanović.

Klinička slika

Također, ističe da trenutni soj virusa pravi težu kliničku sliku kod pacijenata. Prije se, kaže, upala pluća dobivala u prosjeku za deset dana, a sada je to za pet ili manje dana.

- Masivne upale pluća zahtijevaju kiseoničku potporu, što može pružiti samo bolnica. Prije su se mnogi pacijenti mogli liječiti u ambulantama, sada je mnogima potrebna hospitalizacija. Virus je zarazniji i brže napreduje. Brže se inficiramo pa se i klinička slika brže razvija - rekao je Stevanović. 

Čak 13.526 aktivnih slučajeva u FBiH

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji je trenutno 13.526 aktivnih slučajeva, što je za 4.648 više nego prije sedam dana. Najviši porast aktivnih slučajeva je u Kantonu Sarajevo - 1.934. Trenutno je aktivno 6.937 slučajeva.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na