DIPLOMATIJA

Turković razgovarala sa Amandom Sloat

Direktorica Sloat je istakla da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza

E. T.

Turković i Sloat

Foto: Agencije


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, sinoć je telefonom razgovarala sa direktoricom za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena, Amandom Sloat.

Ministrica Turković je upoznala direktoricu Sloat sa trenutnom situacijom u našoj zemlji, te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta “Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020.”

Direktorica Sloat je istakla da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza, a to potvrđuje i ovosedmična posjeta američkog državnog sekretara Antony Blinkena sjedištu NATO-a u Briselu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o borbi protiv pandemije koronavirusa, a ministrica Turković je govorila o problemu nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje su poduzete s ciljem započinjanja vakcinacije bh. građana. Ministrica je ukazala i na posljedice koje su nastale zbog činjenice da je zakazao mehanizam COVAX.

Direktorica Sloat je naglasila da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala Bosni i Hercegovini, a u razgovoru se interesirala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i drugim problemima u našoj zemlji.

Istakla je da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je govorila i o migrantskoj krizi u našoj zemlji, te je sagovornicu upoznala sa činjenicom da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji.

Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) je glavni forum koji koristi predsjednik SAD-a za razmatranje pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike i dio je izvršnog ureda predsjednika SAD-a. Funkcija Vijeća je da savjetuje i pomaže predsjedniku u sigurnosnim i vanjskim politikama.

Više o temi Bisera Turković

VRIJEDNA POMOĆ
Turković: Kina donira 50.000 vakcina za BiH
NA VRH

Podijeli članak na