ČEKA SE NOVI PRIJEDLOG

Čengić o izboru gradonačelnika: Ako se SDP odluči za Bošnjaka, Jasmin Ademović će morati podnijeti ostavku

Dakle, kada SDP eventualno odluči ko je to, onda će se partneri morati prilagođavati, kazao je

Čengić: Bogić Bogićević nije dobio to mjesto jer je Srbin, već jer je najbolji čovjek. Agencije

A. K.

27.3.2021

Koordinator unutar "četvorke" i jedan od čovjeka koji se najviše zalagao za to da Bogić Bogićević postane gradonačelnik Sarajeva bio je Irfan Čengić (SDP).

Onog momenta kada je Bogićević neopozivo povukao svoju kandidaturu i Čengić je podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u.

Nakon što je postalo definitivno da Bogićević neće biti gradonačelnik, postavlja se pitanje ko će biti novi kandidat, jer se proces izbora u Gradskom vijeću mora privesti kraju.

Na čelo Gradskog vijeća jučer je izabran Jasmin Ademović, Bošnjak. Po Statutu Grada Sarajeva, gradonačelnik ne može biti iz istog naroda kao i predsjedavajući. Znači li to da će SDP, odnosno "trojka", u kojoj su još Narod i pravda i Naša stranka, predložiti opet Srbina kako bi se zadovoljio taj kriterij iz Statuta?

Čengić u izjavi za "Faktor" kaže kako ne znači da će to opet biti Srbin. 

- Bogić Bogićević nije dobio to mjesto, jer je Srbin, već jer je najbolji čovjek. Dakle, kada SDP eventualno odluči ko je to, onda će se partneri morati prilagođavati. Jer, zbog tog mjesta mi smo dali sve općine - kaže Čengić.

SDP je na novembarskim izborima u Kantonu Sarajevo sve načelničke pozicije prepustio koalicionim partnerima, osim što su imali kandidata za načelnika u Trnovu. U gradskim općinama su podržali kandidate NiP-a i Naše stranke.

Ako se SDP odluči za Bošnjaka, pojašnjava Čengić, Jasmin Ademović će "morati podnijeti ostavku, ako to bude Hrvat ili Srbin, onda neće".

- Jedini uvjet propisan Statutom jeste da je ta osoba upisana u birački spisak u gradu Sarajevu, odnosno četiri gradske općine prije održavanja lokalnih izbora - precizirao je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.