RIJEČ JE O 15.210 DOZA

Pehar: U toku distribucija "Pfizerovih" vakcina

Kada dobijemo te potrebne nalaze i analize i ovo cjepivo će se distribuirati preko kantonalnih zavoda kako bismo omogućili nastavak cijepljenja prioritetnih skupina, istakao je Pehar

Pehar: Mora se potrošiti u roku od pet dana. Fena

Fena

30.3.2021

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da je na prostoru FBiH u toku distribucija vakcina proizvođača "Pfizer" iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Pehar je danas na pres-konferenciji kazao da će se vakcina distribuirati u skladu s propisanim načelima, ali i temeljem zahtjeva kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.


- Razlog je činjenica da ovo cjepivo zahtijeva tzv. ultrahladni lanac i skladišti se na -80 stupnjeva. Kada napusti taj režim, mora se potrošiti u roku od pet dana, zbog toga je potrebna bliska koordinacija između zavoda za javno zdravstvo kako bismo maksimalno iskoristili sve raspoložive doze - istakao je Pehar.


Naglasio je da je na prostor FBiH iz COVAX mehanizma dopremljeno i 17.100 doza cjepiva "AstraZeneca" za koje se još čekaju rezultati analiza iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


- Kada dobijemo te potrebne nalaze i analize i ovo cjepivo će se distribuirati preko kantonalnih zavoda kako bismo omogućili nastavak cijepljenja prioritetnih skupina - istakao je.


Također je dodao da se u skladištu u Mostaru nalazi 17.980 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinovac, koje je BiH dobila kao donaciju od Turske.


- I za ovo cjepivo čekamo analize, nakon što dobijemo sve potrebe nalaze, i ovo cjepivo će biti na raspolaganju - poručio je.


Pehar je kazao da je epidemiološka situacija jako složena te pozvao sve građane da se pridržavaju mjera koje su propisali federalni i kantonalni krizni štabovi te poručio da se samo tako može zaustaviti širenje koronavirusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.