SINDIKAT ZDRAVSTVA KS

Selimić: U sudskim procesima protiv Konakovićeve vlade vodimo 3:0, a Fortine 1:0

Apelirao na zastupnike da ne usvajaju Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2021. godinu još uvijek nije potpisan kolektivni ugovor

Selimić: Bit će još sudskih sporova. Arhiv

Piše: A. Č.

30.3.2021

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnicima se obratio predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prim. dr. Edo Selimić.

On je zastupnike zamolio da danas ne razmatraju Prijedlog Odluke o Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2021. godinu još uvijek nije potpisan kolektivni ugovor.

- Ukoliko se usvoji ovakav plan moglo bi doći do još jednog sudskog procesa. Najčudnije nam je bilo što su se oni koji su kreirali ovaj dokument povali na 31. decembar 2020. godine za kreiranje finansijskog plana. Taj dan je sve bilo nezakonito jer u KS nije postojao niti jedan validan, legalan kolektivni ugovor, bio granski ili strukovni - rekao je Selimić.

Dodaje da je neophodan granski kolektivni ugovor koji u ovom trenutku nemaju. 

- Želim reći i to da se radnici u zdravstvu ne trebaju plašiti, ne možemo ostati bez plaće jer je na snazi privremeno finansiranje i martovska plata će biti. Zamolio bih zastupnike da se ne bi ponavljali sudski proces jer u sudskim procesima prema vladi premijera Konakovića vodimo 3:0, a s vladom premijera Forte 1:0, ne bi bilo dobro da bude 1:0 spram Skupštine KS - kazao je Selimić.

Zamolio je da se odluka o finansijskom planu ZZO KS prolongira za prve dane aprila jer će tada potpisati kolektivni ugovor i bit će ispravljena, kako je rekao, nepravda iz 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.