OŠTRA REAKCIJA

Selimić: Konaković i Forto, isplaćujući nezakonite doktorske koeficijente, napravili su štetu od 31 milion KM

Premijer KS tražio nam je sedam dana da pogleda naš prijedlog kolektivnog ugovora, nikada se nije javio, neka se odluči je li naše djelovanje politički motivirano ili se bavimo drugim sindikatima

Edo Selimić, Edin Forto. Avaz

Piše: E. Ma.

3.12.2021

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS demantirao je izjave premijera Edina Forte koje je dao na jučerašnjoj konferenciji za medije, a koje se tiču potpisivanja kolektivnog ugovora.

On je rekao da su premijer Forto i njegov pregovarački tim 2019. godine ponudili samo povećanje koeficijenata medicinskim tehničarima za 0,10 i ništa više uz istovremeno smanjenje koeficijenta magistrima farmacije sa specijalizacijom za 0,40. 

- Ovaj Sindikat je nudio Pregovaračkom timu premijera Forte da potpišemo kolektivni ugovor koji smo imali 2017. i izmjene iz 2018. godine, ali su se oni na to oglušili. Znači, navodi premijera Forte da su oni nudili ovom Sindikatu postojeći kolektivni ugovor je čista laž. U obmanama sa njihove strane je stajalo da nema novca, da ga neće biti u 2020. godini zbog uvođenja, inšala, novih poreza, da im treba historijska procjena koliko je novca potrebno za naš zahtjev. Na kraju 2019. godine sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo potpisuju, u tajnosti, strukovni kolektivni ugovor bez bilo kakvih procjena i saglasnosti. Sve to smo oborili presudom Vrhovnog suda FBiH od 2. jula 2020. godine - naveo je Selimić.


Finansijska policija i tužilašto već češljaju

Kako je istakao, u 2021. godini sa novom koalicijom i novim pregovaračkim timom Vlade premijera Forte nastavljaju se, kako je rekao, obmane.

- Te nema novca, te neće da plaćaju „administraciju“ i tek u novembru tekuće godine nude povećanje koeficijenta, ali opet samo medicinskim tehničarima za 0,10. Za sve vrijeme od 2017. godine i Vlade Konakovića do danas obojica, nezakonito, isplaćuju doktorske koeficijente nanoseći Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mjesečnu štetu od oko 850.000 KM. U ovom trenutku ta je šteta preko 31 milion KM. To finansijska policija i tužilašto već češlja, a mi pomno pratimo u kojoj fazi je krivična prijava. Pratiti moramo jer je interesantan uticaj politike na sudstvo i tužilaštvo, što smo već iskusili - istakao je Selimić.

On se pita "kakva je to vlast i vlada pred kojom svi uposlenici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, kao ni svi sindikati iz jedne djelatnosti nisu jednaki".


Na preozbiljnoj je funkciji da bi mjenjao često svoje stavove

- Premijer Forto izjavi da je sa drugim sindikatima iz oblasti zdravstva imao sastanke iako još nisu ispunjeni preduslovi za kolektivne pregovore sa istim. Nasuprot tome, vrijeme za sastanke sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo nema ni premijer Forto, niti njegov pregovorački tim kojem treba više od mjesec dana da međusobno usaglasi termin za sastanak, odnosno koji na svakodnevne e-mailove u vezi održavanja sastanka pregovaračkih timova, jednostavno, ne odgovaraju i već 17 dana nemaju informaciju o novom terminu sastanka.

Zašto, pitamo premijera Fortu koji je u julu tekuće godine rekao da mu damo sedam dana da pogleda naš prijedlog kolektivnog ugovora i nikada se više nije javio. Možda zato što se bavimo poslom zbog kojeg i postojimo, jednako i ravnopravno zastupamo sve naše članove i radnike u zdravstvu bez obzira na njihovu profesiju, ili možda zato što pratimo zakonitost rada Vlade Kantona Sarajevo i njenih ministarstva, pa shodno uočenim nepravilnostima pokrećemo odgovarajuće postupke, ili što se premijeru Forti ne ostvaruje želja da postanemo sindikat nezdravstvenih radnika. Uzgred molimo premijera Fortu da se odluči da li je naše djelovanje politički motivirano ili se bavimo drugim sindikatima, na preozbiljnoj je funkciji da bi mjenjao često svoje stavove - zaključio je Selimić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.