SA 30 GLASOVA

Usvojen Prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Ovaj zakon omogućava nabavku vakcina za sprovođenje imunizacije stanovništva BiH protiv virusa korona na najbrži mogući način

Parlament BiH. Arhiv

Piše: D. Hadžović

30.3.2021

U Sarajevu je danas održana 18. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Među zastupnicima je danas vladala prilična sloga u glasanju, s obzirom da je usvojena većina tačaka o kojima se glasalo.

Osim usvajanja odluke Vijeća ministara o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, koji je usvojen sa 30 glasova ZA, dva protiv i tri suzdržana. Ovaj zakon omogućava nabavku vakcina za sprovođenje imunizacije stanovništva BiH protiv virusa korona na najbrži mogući način.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čije je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i prijedlog Jasmina Emrića povodom rasprave o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora.

Predstavniči dom Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje jednog člana Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu i po pet članova filijala Ureda za razmatranje žalbi u Banjoj Luci i Mostaru, imenovanje dva predstavnika akademske zajednice i jednog predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kao i izbor sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Također, u izmijenjenoj formi prihvaćena je i poslanička incijativa Zukana Heleza, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da do prve junske sjednice PD Parlamentarne skupštine BiH dostavi najmanje jedan zakon Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te da do kraja tekuće godine na svaku narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dostavi najmanje po jedan zakon iz oblasti 14 prioriteta koje je Evropska komisija stavila kao prioritet pred vlasti BiH.

Ratificirana su i četiri sporazm: Sporazum između BiH i Evropske investicione banke o finansiranju Koridora 5c na dionici „Medakovo – Poprikuše“, Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2018-2020 za 2019. godinu, između Evropske unije i BiH, data je saglasnosi za ratifikaciju Amandmana broj 2 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke te saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.