DOBRA VIJEST ZA KS

Građani će dobiti novac koji su dali na "tocilizumab"

Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova, kazao Vranić

E. Halimić

Lijek za reumatoidni artritis „tocilizumab“

Foto: Arhiv


Lijek za reumatoidni artritis „tocilizumab“, koji se pokazao kao vrlo efikasan u liječenju teško oboljelih od COVID-19, bit će nabavljen za bolnice u Kantonu Sarajevo.

Potvrdio je to za „Avaz“ ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Reumatoidni artritis

  • Vranić: Nije bezazlen lijek

    Vranić: Nije bezazlen lijek

    Foto: Avaz


Naime, iako se „tocilizumab“ koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske pokazala su da je djelotvoran i kod oboljelih od koronavirusa.

Nakon toga su bolnice širom BiH počele da ga koriste kako bi spasile živote svojih pacijenata.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnik SBB-a Zvonko Marić, tragom brojnih upita građana, pitao je ministra Vranića je li moguće da Vlada KS pokriva troškove kupovine lijeka „tocilizumab“.

  • Marić: Brojni upiti građana

    Marić: Brojni upiti građana

    Foto: Avaz


- On se masovno koristi u liječenju i na bolničkoj je listi. Koliko znam, 800 mililitara košta oko 1.300 KM. Iako je na listi lijekova, ustanove ga ne nabavljaju. Kako se može riješiti ovaj problem, jer mnogi građani ga sebi ne mogu priuštiti? Poznato je da je u Tuzlanskom kantonu besplatan - pitao je Marić.

Ministar Vranić pojasnio nam je da je Kanton Sarajevo odvojio sredstva za kupovinu „tocilizumaba“ i „ramdesivira“.

- Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova. Oni će izraziti potrebe prema Zavodu i onda će im biti kupljeni potrebni lijekovi za oboljele od koronavirusa - pojasnio je Vranić.

Dodao je da se „tocilizumab“ ne može odjednom kupiti u ogromnim količinama, a kako bi se skladištio.

Tri ljekara

- On se daje u specifičnim situacijama, s potpisima tri ljekara. Nije bezazlen lijek i može imati kontraefekte - naglasio je Vranić.

On je uputio i poruku građanima koji su već, na insistiranje ljekara, o svom trošku kupili „tocilizumab“.

- Građani se mogu javiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da im se refundiraju sredstva. Naravno, uz validan račun iz apoteke i ljekarskim dokazom da su ga iz bolnice tražili. Sredstva će biti svima refundirana - kazao je Vranić.

Lijek je vrlo kompleksan

Vranić je zamolio građane da samoinicijativno ne nabavljaju „tocilizumab“.

- Nemojte ovaj lijek samoinicijativno kupovati i donositi u bolnice. Lijek je vrlo kompleksan i nije bezazlen, daje se u vrlo određenim okolnostima. Daje se u specifičnim momentima i indikacijama, isključivo u onim momentima kad se primijeti da će kod pacijenata doći do potpunog sloma imunog sistema i preuzimanja virusne infekcije u potpunosti. U takvim situacijama pacijenta „odnese“ u nekoliko sati ili za dan - pojasnio je Vranić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na