PRAVOSUĐE

Feraget za „Avaz“: Osjeti se nova klima u VSTV-u

Feraget kaže da i on i porodica Memić podržavaju Ured disciplinskog tužioca, ali nisu zadvoljni radom šefice UDT-a Alene Kurspahić-Nadarević

Gorušanović-Butigan, Lagumdžija i Simeunović odlučni da se svaki slučaj rasvjetli do kraja. Arhiva

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

1.4.2021

O svojim zahtjevima i slučaju ubistva Dženana Memića jučer su u sjedištu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća njegov otac Muriz Memić i advokat porodice Ifet Feraget razgovarali s prvim ljudima VSTV-a, predsjednikom Halilom Lagumdžijom i njegovim zamjenicama Sanelom Gorušanović-Butigan i Biljanom Simeunović.

Šokirani detaljima

U razgovoru za „Avaz“ nakon sastanka advokat Feraget kaže da se osjeti jedna nova klima u VSTV-u.

- Tokom sastanka najviše se pričalo o slučajevima „Dženan Memić“, „David Dragičević“, a otvorili smo i priču o slučaju „Salko Džaferović“. Jasno je da se oni ne mogu miješati u rad na predmetima, ali su ostavili dojam da su šokirani detaljima iz slučajeva „Memić“, „Dragičević“ i „Džaferović“. Lagumdžija nam je rekao da, ukoliko se utvrdi da je ono što mi tvrdimo istinito, onda se za aktere trebaju izreći drakonske kazne. To je ponovio nekoliko puta, uz naznake da „ništa neće ostati ispod stola, da nema ništa ni u žitu, ni ispod žita“. Dakle, bio je vrlo rezolutan i odlučan - rekao je Feraget.

Lagumdžija je, prema Feragetovim riječima, kazao da će prije dati ostavku nego što će dozvoliti da bude preglasan prilikom odlučivanja u navedenim predmetima.

- Također je naveo da se ovi slučajevi moraju riješiti do kraja, bez izuzetka - kazao je Feraget za „Avaz“.

Kako je naveo, na sastanku je 40 minuta iznosio detalje slučajeva „Memić“, „Dragičević“ i „Džaferović“.


Feraget i Memić: Ohrabreni onim što su čuli od prvih ljudi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Arhiva

- Tu je bilo vrlo puno pojedinosti. Nisu oni ti koji će rješavati konkretne slučajeve, ali puna nam je kapa toga kada ti neko kaže „borite se, mi ne možemo“. Ovdje je zauzet puno jasniji stav, a to je da ti slučajevi moraju biti riješeni i da svi učesnici moraju biti drakonski kažnjeni i odstranjeni iz pravosuđa. Stav je da ovi slučajevi moraju biti primjer i neka vrsta prekretnice i to su Lagumdžijine riječi. Ja sam naveo i detalje oko disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević i zašto je Dalida Burzić morala biti disciplinski procesuirana. Spomenuo sam okolnosti za koje mi imamo dokaze. Ustavnom sudu nije dostavila zapisnik o uviđaju koji je tražen, komentirala je javno slučaj 15. marta 2016. i rekla je preda mnom i Murizom da je Dženan ubijen i to je dva puta pismeno potvrđeno - istakao je Feraget.

On je na sastanku spomenuo i snimak s videonadzora s džamije u Lužanima, a zbog kojeg će, kako kaže, „svi učesnici zataškavanja letjeti iz pravosuđa“.

- Vidi se na snimku da su došli na lice mjesta u 21.30 sati. Postoji i dvostruki nalaz vještaka hemijske struke, prvo da lak potječe od Renaulta Clio, pa onda da potječe od kombija. Oba vozila su u MUP-u KS, odakle je taj lak nestao kasnije. Kao i naknadne istrage i podmetanje stakla na mjesto gdje je Dženan povrijeđen. Sve su to konkretne činjenice za koje imamo dokaze. Zbog ovoga sam i podnio krivičnu prijavu i time se sada bavi Tužilaštvo BiH. Ako kao disciplinski tužilac imaš dokaze protiv nekoga, a ti upakuješ potpuno drugačije, odnosno da je to narušavanje ugleda Tužilaštva KS i niko ne zna šta je navedeno u toj tužbi, onda si i ti učesnik u zataškavanju - naveo je Feraget.


Snimak s džamije

Potencira da i on lično i porodica Memić podržavaju Ured disciplinskog tužioca.

- Da je taj ured radio kako treba, ne bi ni došlo do ovoga. Zašto je meni Kurspahić-Nadarević na onoj konvenciji Pribea u Parlamentarnoj skupštini BiH rekla „ovdje sigurno imamo Dalidu“, to je bila ona prijava 11 tužilaca, a na kraju se ništa nije dogodilo. Dovoljno je da se zna da je Burzić imala snimak s džamije u Lužanima i da je sklonjen. Ja imam taj snimak i oni će letjeti zbog toga - kazao nam je Feraget. Dodaje da je nedavna odluka Vrhovnog suda FBiH o ukidanju oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću čista diverzija da bi se skrenula pažnja s istrage koju u ovom slučaju vodi Tužilaštvo BiH.


’Avaz’ ne štiti tužiteljicu Tadić, ali Debevca drugi žele spasiti pod svaku cijenu

Iako postoji ekstremni pritisak određenih političko-obavještajnih centara moći na „Dnevni avaz“ da ne daje prostor i prestane da piše o pravu porodica Memić i Dragičević da saznaju istinu o ubistvu njihove djece, odnosno porodice Džaferović da se procesuira otac glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević zbog ubistva njihovog oca, najtiražniji i najutjecajniji dnevni list u BiH će i dalje biti otvoren za sve koji traže pravdu i koji s punim pravom i dokazima od pravosudnih tijela u BiH zahtijevaju relevantne odgovore i profesionalan rad.



Mehmedagić i Debevec: Prijateljska podrška i redovna druženja. Arhiva

Pritom, svakom je jasno da se klasičnom zamjenom teza „Avazu“ podmeće da svojim pisanjem i podrškom porodicama Memić, Dragičević i Džaferović navodno „spašava glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić“. Ali nije jasno što bi, zbog čega i od čega bi neko spašavao glavnu tužiteljicu koja samo pokušava da sankcionira sistemske zloupotrebe unutar pravosudne zajednice.

Ako neko nekog spašava, onda je očigledno jedino da direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica i respiratorska mafija na svaki način, već spomenutom zamjenom teza, pokušavaju da spase predsjednika Suda BiH Ranka Debevca zbog skrivanja svog dvojnog identiteta, imovine i raznih afera unutar službenih prostorija Suda BiH.

Uostalom, postoje SMS poruke u kojima Osmica jednom svom prijatelju eksplicitno piše da će „po cijenu života štititi Ranka“!?

R. I. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.