U MOSTARU

Uništena avionska bomba teška 238 kg

Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti

A. K.

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstva Federalne uprave civilne zaštite Busovača A, Livno A i Mostar A sa specijalističkom opremom, sigurno su transportovali avionsku bombu iz naselja Rodoč kod Mostara i uništili je na za to predviđenoj lokaciji.

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na dubini od oko jedan metar na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč. Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti.

Zabijena vertikalno u zemlju

Nakon što je iskopana identifikovani su i njeni upaljački sklopovi, procijenjeno stanje i, uz stroge sigurnosne mjere, neutralisana je i pripremljena za transport. Po izvršenom transportu uz policijsku pratnju, te vatrogasno i medicinsko osiguranje do lokacije za te namjene pripremljena je za uništenje metodom niske reakcije i potom uništena, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Ukupna njena masa iznosila je 238 kg. Bila je zabijena vertikalno u zemlju pri čemu je bio vidljiv zadnjak bombe u kojem se nije nalazio upaljač (odstranjen je ili odlomljen). Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta nije bilo moguće utvrditi da li je sredstvo kompletirano prednjim upaljačem. Eksplozivno punjenje bombe težilo je 121 kg.

Sigurnosne mjere

Realizacija sigurnosnih mjera bila je u nadležnosti Uprave za civilnu zaštitu i Vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, Gradske službe civilne zaštite Grada Mostara, te MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta a na njega je bačeno oko 900 tona bombi. U posljednjih deset godina u njegovoj okolini pronađene su tri bombe od 230 kg (M64 A1), tri bombe od 100 kg (100M) i 16 bombi od 10 kg (M41A1).

Više o:

Avionska bomba FUCZ
NA VRH

Podijeli članak na