ODLUKE

Vlada FBiH rasformirala nepotrebnu novu radnu grupu

Očigledno naknadno formiranje još jedne radne grupe, koja je sada ukinuta , bio je samo Novalićev pokušaj da u javnosti napravi sliku kako se nešto dešava

Piše: Evelin Trako

8.4.2021

Novalić, Mandić, Pehar. Avaz

Samo četrnaest dana od kada je formirala još jednu radnu grupu za nabavku vakcina, Vlada FBiH je na današnjoj sjedinici rasformirala to tijelo. 



Ministrica okoliša i turzima FBiH Edita Đapo, je zamolila da ne bude u ovoj grupi jer, kako je navela, kompanije ionako same dogovaraju nabavku, odnosno, kako je sada stanje na tržištu, države koje prozivode vakcinu, iste žele da prodaju isključivo drugim državama i to bez posrednika i angažiranja nižih nivoa vlasti.



Inače, bilo je potpuno nelogično da premijer Novalić formira radnu grupu koju čine on, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar te ministrica Edita Đapo.




Edita Đapo: Kompanije ionako same dogovaraju nabavku. Avaz

Naročito ako je već po nalogu parlamenta FBiH formirana Komisija za nabavku vakcina, koja uredno radi i potpuno suportuje Vladu FBiH u njenom pokušaju da nabavi veće količine vakcina.


Očigledno naknadno formiranje još jedne radne grupe, koja je sada ukinuta, bio je samo Novalićev pokušaj da u javnosti napravi sliku kako se nešto dešava.


A, kao što je poznato, prolazi i peti ponedjeljak od kada je Novalić pompezno najavio da vakcine stižu za tri dana.


Komisija koju je formirala Vlada FBiH za nabavku vakcine za borbu protiv koronavirusa koja je do sada pokazala iznimno efikasan rad u stručnom praćenju dokumentacije, a njena uloga je bila da bude instrument Vlade Fadila Novalića. Nažalost, on očigledno nije u stanju da nabavi niti jednu vakcinu, osim onih koje će doći po Covax mehanizmu ili kao sadaka Ređepa Tajipa Erdoana i Aleksandra Vučića.


Zato je očekivati da će se višemjesečna agonija stanovnika FBiH zbog nesposbnosti vlasti da obezbijede masovnu imunizaciju i dalje nastaviti i posljedično BiH držati kao zemlju gdje dnevno više ljudi umre nego zajedno u cijelom regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.