PROJEKT CEB II

Mostar kreće sa zatvaranjem kolektivnih centara

Polaganjem kamena temeljca označen početak radova na prvoj od tri zgrade sa po 24 stana

M. Smajkić

Položen kamen temeljac u naselju Sutina

Foto: M. Smajkić


U mostarskom naselju Sutina danas je polaganjem kamena temeljca obilježen početak izgradnje stambenog objekta koji se realizira u okviru projekta CEB II - „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“, a čija je vrijednost 1,4 miliona KM.

Ovo je jedan od tri objekta s 24 stambene jedinice za smještaj korisnika postojećih kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja Grada Mostara.

- Ovo je početak jedne fine priče za Mostar, posebno, za osobe koji su, nažalost, od rata naovamo korisnici kolektivnog smještaja. Izgradnjom ovih objekata, napokon, dobit će odgovarajuće i dostojne uvjete za život. Raduje me da ćemo vrlo brzo krenuti i sa izgradnjom drugog objekta, nedaleko od ovog, dok je treći planiran u naselju Rodoč, gdje je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ishodovanje dozvole - rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

  • Kordić: Početak pozitivne priče

    Kordić: Početak pozitivne priče

    Foto: M.Smajkić


Događaju su prisustvovali i Edin Ramić (SDA), federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice i Jelka Milićević (HDZ), federalna ministrica za finansije.

- Kao Mostarka sam sretna što našim sugrađanima, odnosno 72 obitelji možemo izmjestiti iz kolektivnih centara. Nisam baš sretna, što je od ukupno 132 jedinice u HNK-u, njih 72 u Mostaru, a to znači da smo zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli način i mogućnosti da ih izmjestimo iz tih centara - kazala je Milićević.

Inače, projekt CEB II se realizira iz kreditnih sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope i lokalnog učešća općina i gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

Na području HNK, planirana je realizacija ukupno šest potprojekata u Konjicu, Jablanici, Čapljini i Mostaru.

Planirana je izgradnja ukupno 132 stambene jedinice ukupne vrijednosti 9.1 miliona KM.

  • Lokacija prve zgrade

    Lokacija prve zgrade

    Foto: M.Smajkić


Više o temi Mostar

EKSPLOZIJA PRIJAVA
U Mostaru počelo masovno vakcinisanje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na