UDAR NA MEDIJE

Radikali i jastrebovi vlasti prijete novinarima "Avaza"

O svemu upoznate ambasade u Sarajevu, novinarska udruženja, međunarodne organizacije, policija i tužilaštva

Piše: E. T.

9.4.2021

Faksimil letka koji kruži internetom i društvenim mrežama. Avaz

Posljednjih dana na Facebooku i drugim društvenim mrežama kruži letak u kojem radikalni elementi i „respiratorska“ hobotnica pozivaju na linč i napad na novinare „Dnevnog avaza“ zbog našeg pisanja o aferi „Respiratori“, stanju na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, otvaranju prostora u novini za opozicione stavove i prenošenja poruka sa protesta građana koji su nezadovoljni kako je vlast u Federaciji, predvođena SDA, odgovorila na pandemiju koronavirusa, te zbog katastrofalnog učinka, odnosno nenabavke vakcina za spas ugroženih života stanovništva Federacije BiH.



Tim povodom „Avaz“ je uputio pismo i o svemu upoznao ambasade SAD, Njemačke, Italije, Švedske, Velika Britanije, Francuske, Španije, Norveške, Češke, Slovačke, Japana, Turske, Austrije, Švicarske..., Misiju OSCE-a u BiH, OHR, Delegaciju EU, USAID, Liniju za pomoć novinarima, Udruženje novinara BiH, Vijeće za štampu i online medije BiH, Federalnu upravu policije, komesara policije Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića, ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoši Čampari, Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Federalno tužilaštvo, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.


Pismo koje je potpisao direktor medija kompanije "Avaz roto press" Fadil Mandal, prenosimo u cjelosti:


Poštovani,


obavještavamo Vas da se „Dnevni avaz“, kao najtiražniji i najutjecajniji dnevni list u BiH, ponovo nalazi na udaru i prijetnji opasnih likova za koje vjerujemo da su povezani sa vladajućim strukturama.


Naime, na Facebook profilima više osoba, a među njima su izvjesni Amel Kovačević i Jasmin Mulahusić (nalazi se na listi UN kao pomagač islamskih terorista), protiv kojeg je, inače, dodatno pokrenuta istraga u Tužilaštvu BiH zbog prijetnji novinarima, ali i brojnim javnim ličnostima i političarima, dijeli se letak u kojem se „savjesni građani i patriote“ pozivaju i upućuju šta trebaju raditi u slučaju „novih nereda na ulicama gradova Bosne i Hercegovine“.


Uz instrukciju kako da slikaju, prate i prijavljuju svaku osobu koja poziva na proteste protiv aktuelne vlasti, autori ovog letka svoje sljedbenike direktno pozivaju na nasilje pred „Avaz Twist Towerom“, sjedištem medijskog koncerna i portala i lista „Dnevni avaz“.


„U slučaju pokretanja nasilnih demonstracija okupite se ispred Avazovog Twist Towera i blokirajte sve prilaze. Po potrebi, ispred njega možete zapaliti nekoliko guma, kako bi jazavac bio istjeran iz jazbine! Vodite računa da nikoga ne povrijedite i ne uzimajte pravdu u svoje ruke! Počinioce zločina predajte organima sigurnosti!“, doslovno je navedeno u letku.


Po svemu sudeći, „zločin“ koji čini „Dnevni avaz“ je što piše o korumpiranoj vlasti koju u Federaciji BiH predvodi SDA, otkriva krake kriminalne hobotnice koja je nabavljala kineske respiratore i drugu medicinsku opremu u vrijeme pandemije koronavirusa, što ukazuje da umješanost kadrova SDA u zataškavanje ubistva Dženana Memića, što piše o sumnjivim smrtima i dešavanjima na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, što otvara prostor u novini za opoziciona mišljenja i dokumentirane priče o visokoj korupciji i kriminalu aktuelne vlasti.


U prilogu ovog pisma šaljemo Vam printskrinove nekih objava i osoba koje učestvuju u ovoj hajci na novinare „Dnevnog avaza“, ali i kolege iz drugih medija, gdje se lako može uočiti veza sa SDA, direktorom OSA-e i bračnim parom Izetbegović.


Poštovani,


Ovo nije prva prijetnja novinarima „Dnevnog avaza“, ali zbog aktuelnih dešavanja i atmosfere koja se stvara na društvenim mrežama gdje su izuzetno aktivni tzv. botovi SDA, doista strahujemo za naše živote i pozivamo Vas na adekvatnu akciju i osudu ovakvih poziva na nasilje i linč novinara.


U nadi da ćete prepoznati važnost zaštite slobode medija i slobode izražavanja za razvoj demokratije u BiH, srdačno vas pozdravljam,


Fadil Mandal


direktor medija


kompanije „Avaz roto press“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.